Yasa eksik, köklü reform yapılmalı!

Yasa eksik, köklü reform yapılmalı!
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğinde düzenlenen “İstihdam Teşvik Yasası ve Sosyal Güvenlikte 1 Ekim Sonrası” konulu konferansa ilgi yoğundu.
Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda yapılan konferansa, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, BSMMMO Başkan Yardımcısı Ahmet Hikmet Sönmez ile çok sayıda muhasebeci katılırken, SSK Teftiş Kurulu E. Başkanı SMMM Niyazi Yamaç, İş ve Sosyal Güvenlik Mevz. Kom. Başk. SMMM Ali Özbek ve BSMMM Odası Karacabey Temsilcisi Bülent Fıçıcı konuşmacı olarak katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, böylesine önemli bir konuya ilgi göstermeleri nedeniyle katılımcılara teşekkür etti. Globalleşen dünyada gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Matlı, “Düzenlenen programın üyelerimize önemli yararlar getireceğini düşünüyorum. Karacabey’in değişime ihtiyacı var. Sizler bu değişime öncülük edeceksiniz. Bu konuda sizlere büyük iş düşüyor” dedi.
Yeni yasada sıkıntı büyük
Matlı’nın ardından konuşan BSMMMO Başkan Yardımcısı Ahmet Hikmet Sönmez, yeni yasanın hem işçiye hem de işverene sıkıntılar getirdiğini ileri sürdü. Bursa’da 38 bine yakın işsiz bulunduğuna dikkat çeken Sönmez, “Yeni yasanın sorunlara çare olacağını düşünmüyoruz. İşçi ve işveren el ele verip özveride bulunmalıdırlar. Reform adı altında çıkartılan “Sosyal Güvenlik Reformu” günün koşullarına tamamen terstir. Uzmanların görüşlerine çok fazla danışılmadan oluşturulmuş bir yasa ile karşı karşıyayız. Bir çok konuda eksiklikler var. Ne işçinin ne de işverenin neler yapması gerektiği açıkça ortaya konulmamış. Örnek vermek gerekirse, kriz dönemlerinde oluşturulacak işsizlik fonu koşulları ağır ve uygulaması olanaksız. Karışıklıkların acilen giderilmesi gerekiyor. Bize yüklenen tüm angaryaları red ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra SSK Teftiş Kurulu E. Başkanı SMMM Niyazi Yamaç, İş ve Sosyal Güvenlik Mevz. Kom. Başk. SMMM Ali Özbek ve BSMMM Odası Karacabey Temsilcisi Bülent Fıçıcı, 1 Temmuz ve 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulamaya giren SSK İşveren paylarına indirim teşviki, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın birleşmesi ile ortaya çıkan mevzuat ve bu konuda işveren ile çalışanların yapması gerekenler, SSGSS’na uymayanlara uygulanacak idari para cezaları gibi konuları tüm ayrıntılarıyla ele alarak, katılımcılarla paylaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.