Yeni Anayasa, yeni Türkiye mi?

Karacabey Belediyesi'nin, son zamanlardaki özellikle köylerde yaptığı çalışmalar heyecanla izleniyor.
Belediye Başkanı ve meclis üyeleri göreve elbette ki hizmet için geldi. Bir evvelki yöneticilerden görevi devir aldıklarında, Belediye'nin hiç borcu olmadığı gibi kasasında alacaklarıyla birlikte 12 trilyonu vardı. Belediyelerin gelirleri beklide yüz kat artmışken, şimdiki yönetim artı değer yaratan kalıcı bir eser yapamadı.
Zira eski tahıl yeri olan güzelim alan heba oldu. On yıldır sağlıklı içme suyuna kavuşamadık. İlçe girişinde Atatürk Kültür Parkı atıl durumda bırakıldı. Öncelikli hizmetler yapılamadı. Olağan meclis toplantıları, Belediye Başkanı'nın borç para almak için yetki istemeleriyle geçti.
6360 Sayılı kanunun resmi gazetede yayınlamasından sonra köylerimiz mahalle statüsüne girdi. Karacabey, Büyükşehir'e bağlandı. Halk, gelişmeleri şaşkınlık içinde izlemekte.
İlçemiz belediyesi de köylerimizdeki mevcut mezarlıkları temizleme hizmetine başladı. (İlgili kanunun 17. maddesi gergince) Bunun haricinde henüz herhangi bir hizmet görülmüyor. Hizmet veren ilgililerce söylenen, “Daha çok hizmet verileceği!”
Gel gör ki, ilgili kanunun 25. maddesince Genel Bütçe Vergi Gelirlerinin % 6 oranı Büyükşehir Belediyesi'nin payı olarak ayrılıyor. Bu payın da % 4.5 oranı ilçe belediyelerine veriliyor. Daha önce İl Özel İdaresine ayrılan bu pay, şimdi % 0,5'e düşmüş durumda.
Köy yolları onarılmıyor, çöpler alınmıyor. Sokaklar çamur deryası halindedir. Eğer Belediye, kendi imkanı ile bu kadar hizmet verebiliyorsa sözümüz yok. Aksi ise hizmetler neden verilmez? Mevcut yasa, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ise bilimsel eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetler ne zaman yapılacak?
Velhasıl TBMM'de tartışılan yeni anayasa ile ilgili çalışmalarda insanca yaşamak için halk yararına neler getiriyor bilen var mı? Yoksa yeni anayasa, yeni Türkiye mi?
    NOT: Belediye Başkanımız Sayın Ergün Koç'u bugüne kadar hiçbir belediye başkanının yapmadığını yaparak maddi varlığını, ayrıntılarıyla halka anlattığından dolayı tebrik ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.