Yat sahiplerine verilen destek çiftçiye neden verilmiyor?

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yat sahibi bazı kişilerin 1 TL’ye aldıkları mazotu 4 TL’ye sattıkları yönündeki haberlerin ve şikayetlerin bakanlığının görev alanına girmediğini söyledi.
    Demiröz, “Bakan Eker, çiftçilerimize yat sahipleri tarafından kaçak yollarla mazot satışı yapılmasını ve çiftçilerimizin bu yolla mazot alımına yönelmesini sorgulamak yerine kolaycılığa kaçarak, olayı basit bir kaçakçılık gibi görmüştür” dedi.
    İlhan Demiröz, önergesinde bazı yat sahibi kişilerin 1 TL’den aldıkları mazotu varillere aktararak 4 TL’den çiftçilerimize sattıkları yönünde basında çıkan haberleri anımsattı. Demiröz,  AKP iktidarlarının tarım politikalarını sorgulayarak Bakan Eker’e şu soruları yöneltmişti:
    “Bakanlığınıza yönelik bu yönde bir şikayet olmuş mudur? Konuya yönelik bir araştırma/inceleme girişiminiz olacak mı? İfade edilen haberin doğru olması halinde; tarımda dünyada 5. Avrupa’da 1. olduğumuzu savunan açıklamalarınız ortada iken, böyle bir yöntemle çiftçilerin mazot alımına yönelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Haberde geçen bu durum AKP iktidarlarınızın deniz ve hava taşımacılığında uyguladığı mazot satış fiyatlarını çiftçilerimize uygulamamanızın bir sonucu değil midir? AKP iktidarları döneminde deniz ve hava ulaşım araçlarına uyguladığınız mazot satış fiyatlarını tarlasını ekip biçen çiftçilerimize neden uygulamıyorsunuz? Yat ve uçak sahipleri çiftçilerimizden çok daha fakir ve muhtaç insanlar mıdır? Yer almaktadır.
    Ancak sorularına yanıt almayan Demiröz, Bakan’a “tarım sektörünün geliştirilmesine ve tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik araştırmalar yapılması, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi” gibi görevlerinin bulunduğunu hatırlatarak, çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetlerinden olan mazota yönelik bu iddianın araştırılmasını istedi.
    Ayrıca Demiröz, yat ve uçak sektörlerinde uygulanan mazot fiyatlarının tarlasını ekip biçen ve ürününü soframıza sunan Türk çiftçisi içinde uygulanması gerektiğini söyledi. Basında yer alan bu olayın AKP tarım politikalarının bir sonucu olduğunu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın görev ve sorumlulukları ile yaklaşık 11 yıldır uyguladıkları tarım politikalarını gözden geçirmesini isteyen Demiröz, çiftçilere mazotun maliyet fiyatına verilmesini önerdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.