Yasak kömür ölüm saçıyor, Bakanlık umursamıyor

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Bursa’da devletin Sosyal Yardımlaşma Vakfı eliyle dağıttığı yasak kömür kullanımından da kaynaklanan zehirlenme ve ölüm olaylarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hafife alındığını söyledi.
    Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle, Bursa’da hava kirliliği, kalitesiz ve yasak kömür kullanımıyla artan soba zehirlenmeleri ve ölüm olaylarını, bu arada vatandaşın pahalı olan doğalgazı bırakarak kömür kullanımına yönelmesini TBMM gündemine taşıyan Tayan’a Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan yanıt geldi.
    Tayan, yasak kömür kullanılması, sonucunda karbon monoksit zehirlenmeleriyle ölüm olaylarının yaşanmasına karşın Bakan Bayraktar’ın “Zehirlenme ve ölüm yok, denetim yapılıyor” açıklamasını, “Aralık ayında soba zehirlenmesinden 3 kişi hayatını kaybederken geçtiğimiz günlerde İnegöl’de bir vatandaşımız can verdi. Sorun ortada iken ve devletin bu konuda ne önlemler aldığı sorulurken Bakanlığın açıklaması yasak savmaktan, konuyu hafife almaktan başka bir şey değildir” diye yorumladı.
    Giderek artan fiyatlar nedeniyle yüzde 65 olan doğalgaz kullanımının yüzde 55’e gerilediği Bursa’da, vatandaşın bedava ya da daha ucuz diye tercih ettiği kalitesiz kömürle ısınma sonucunda üzücü ölüm olaylarının yaşandığına dikkat çeken Tayan şöyle dedi: “Biz Bursa’da herkesin malumu bir sorunu TBMM gündemine taşıdık. Ancak gelen yanıtta; Bursa’da ölçümlerin, denetimlerin yapıldığı, izleme istasyonlarının görev yaptığı, katı yakıtların denetimlerinin düzenli olarak gerçekleştirildiği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerin de denetlendiği açıklanmaktadır. Yani devlet önce yasak kömürü dağıtmakta, sonra da denetlediğini açıklamaktadır. Ayrıca açıklamada zehirlenme bildirimi ve ölüm olayı olmadığı da açıklanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.