Yasak kalktı, balık fiyatlarının ateşi düşmedi

1 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla birlikte Karacabey’de tezgâhlar balıkla şenlendi. Ancak bu şenlik ne yazık ki fiyatlara yansımadı. Karacabeyli balıkçılar “Fiyatlarda çok düşüş yok. Denizlerde bolluk olursa düşüş olur. Şu an hem lezzet hem de fiyat açısından insanlar bol bol sardalya yesinler” dedi.

1 Eylül itibariyle balık sezonu başladı. Hamsiden palamuta, sardalyadan, levreğe kadar birçok balık tezgahları süslüyor. Denizlerde henüz bolluk olmadığı için fiyatların yüksek olması dikkat çekiyor. Sezonun en lezzetli balıkları ise, sardalya ve palamut ilk sırayı alıyor.

Bu senenin bereketli geçeceğini düşünen balıkçılar ise balık fiyatlarının düşeceğini vatandaşın ucuz balık yiyeceğini tahmin ediyor. Kış mevsiminin yavaş yavaş yaklaştığımız bugünlerde balıkçılarda denizlere açılmaya devam ediyor.

“ŞU AN BOLLUK YOK”

“Tezgâhta bereketli diyebileceğimiz balık palamuttur” diyen Karacabeyli balıkçılar “Palamut fiyatları şu an tanesi 10 ile 15 lira arasında değişiyor. Ekim ayına gelmemize rağmen havalar çok sıcak bu nedenle denizlerde sıcak, balık gelmiyor. Önümüzdeki günlerde havaların iyice soğumaya başlamasıyla denizlerimiz serinleyecek ve balık göçleriyle hareketlenmeye başlayacak. Balıklar bollaşıp, yüzeye çıkacak. Özellikle hamsinin soğuk havayı sevmesinden dolayı kış ayında kıyılarımıza gelmesi havalar soğumaya başladıkça balık bolluğuna neden olmaktadır” dedi.

“İNSANLAR BU DÖNEMDE BOL BOL SARDALYA YESİNLER”

Karacabeyli balıkçılar, “Hamsi için kayıklara lamba yaktırmıyorlar. Bu doğru bir şey. Yakmamaları lazım. Marmara’ya baktığımızda çok az miktarda hamsi var. Karadeniz henüz başlamadı. Ege’de de hamsi var şu an ama lezzet olarak ikisini kıyaslayamazsınız. Marmara’nın hamsisi Karadeniz’in hamsisini aratmaz. Ege’nin hamsisi hem çok iri oluyor hem de o kadar lezzetli olmuyor. İnsanlar bu dönemde bol bol sardalya yesinler. Hem omega-3 için hem de sardalyanın yağlı dönemi, lezzetli dönemi. Şu dönemin en lezzetli balıkları sardalya, palamut ve hakiki uskumru. Fiyatlar ise günlük olarak değişiyor. Hamsi 30 lira, istavrit 20 lira, sardalya 20 lira, uskumru 20 lira, alabalık 30, levrek, çupra 40, palamut 10-15 lira” ifadelerine yer verdi.

Vatandaş balık fiyatlarının düşmesini bekliyor!

Uzmanların tavsiyelerine uyan vatandaşlar koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı vücut direncini yükseltmek için balık tüketimini çoğaltmak isterken, balık fiyatlarının düşmemesinden şikayetçi. Vatandaşların bir bölümü her zaman deniz ürünlerini tüketmeye çalıştıklarını söylerken, bazı vatandaşlar pandemiyle birlikte vücut dirençlerini artırmak için balık tüketmeye çalıştıklarını dile getirirken, “Balık sezonunun açılmasıyla fiyatların düşeceğini umuyorduk ancak öyle olmadı. Balıkçıların söylediklerine göre, denizlerin daha serinlememesi sebebiyle çok balık olmadığı için hala yüksek fiyat dan balık yemek zorunda kalıyoruz. Balık fiyatlarının düşmesini bekliyoruz” diye konuştular.

Coronavirüse karşı bol bol balık yiyin  

Tüm dünyada ve ülkemizde ışık hızıyla yayılan, Coronavirüs’e karşı bağışıklık sistemini koruyan gıdaların tüketilmesi hayati öneme sahip konumda. Coronavirüs’e karşı insan vücudunun bağışıklığını arttıran balık, bunların başında geliyor.  Karacabeyli balıkçı esnafı,  Coronavirüse karşı gelmenin en iyi yolu bol bol balık yemekten geçtiğini söyleyerek, “Balık Omega-3, yüksek miktarda mineral, protein ve vitamin bulunduruyor. Buda insan vücudunun bağışıklık sistemini oldukça güçlendiriyor.  Omega-3 metabolizmayı kuvvetlendirerek vücudun direncini artıran enfeksiyonlara karşı koruyan, kanser hücrelerini bloke eden, kolesterol, alzheimer, diyabet riskini düşüren, kardiyovasküler sistemi destekleyen, şeker hastalıklarından depresyona, göz sağlığından cilt ve saça kadar fayda sağlayan geniş kapsamlı bir işleve sahip. Beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği için öğrenmeyi çabuklaştırıyor, hafıza ve dikkat yeteneğini geliştiriyor. Aynı zamanda kemik gelişimini destekliyor. Bu yüzden anne adayları, çocuklar ve yetişme çağındaki gençler için de çok önemli. Omega-3 ihtiyacını doğal yollardan karşılamanın kolay olduğu bir coğrafyada yaşadığımız için şanslıyız.

Sadece Coronavirüs ve benzeri büyük salgınlarla mücadele ederken değil her daim bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmalıyız ki hastalıklara yakalanma riskimiz minimuma insin. O yüzden Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği gibi haftada 2-3 öğün balık tüketmeliyiz. Balık içerdiği kaliteli protein, kaliteli yağ, B1, B3, B6, B7 ve B12 ve yağda eriyen A ve türevleri, A vitaminin öncül maddesi beta karoten, D vitamini, kalsiyum, çinko, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum gibi minerallerle güçlü bir antioksidan ve antiflamatuar etkiye sahip. Salgın süresince ibreyi değiştirecek vücut için gerekli birçok desteğin bir arada bulunduğu süper besinlerden biri.

Kılçığı, kuyruğu, kafası da kalsiyum açısından zengin. Balığı beslenme rutinimize dahil ederek kaliteli, lezzetli, pratik, ekonomik ve sağlıklı bir öğün oluşturabiliriz. Düzenli tüketmeyi alışkanlık haline getirirsek gelebilecek her türlü salgına hazır oluruz” diye konuştular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.