Veteriner hekimlerden yem uyarısı

Veteriner hekimlerden yem uyarısı
Bursa Veteriner Hekimler Odası Karacabey Temsilcisi Hayati Demirel, hayvan yemi olarak kullanılan arpa, mısır, burçak gibi tarım ürünlerinin rekoltesinin düştüğünü belirterek, bunun da et süt ve yumurta fiyatlarını arttıracağı uyarısında bulundu.
Demirel, hayvan yemi olarak kullanılan tarım ürünlerinin rekoltesinin düşmesinin bir dizi sorunu beraberinde getireceğini belirtti. Demirel, “Hububat hasadında sona gelindiğini ve küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık sebebiyle arpa, mısır, burçak gibi hayvan yemi ve hayvan yemi ham maddesi olan ürünlerin rekoltesinde ilk belirlemelere göre Karacabey’de yüzde 25 düzeyinde bir azalma saptandı.
Tarım ürünleri ve hayvansal ürünler sofralarımızda tükettiğimiz gıdaları oluşturmaktadır. Veteriner hekimler olarak bu zincirin önemli bir halkasıyız. Ülkemizde sağlıklı gıdaların üretilmesi ve tüketilmesi fiyatların da tüm gelir kesimlerine uygun olması gerekir. Hayvancılık faaliyeti, tarımsal faaliyetle ilişkili bir sektördür. Tarımda yaşanan çok ağır yapısal sıkıntılar, ister istemez hayvancılığı da önemli şekilde etkilemektedir. Tarımda birim başına maliyet yüksek, üretim uluslararası standartların çok gerisindedir. Hayvancılığı ileri ülkelerde ekilebilir tarım alanlarının yüzde 60’ı yem bitkilerine ayrılmıştır. Bizde bu oran yem bitkilerine yapılan teşviklere rağmen sadece yüzde 6 oranındadır. Hayvanlarımızın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem yeterince üretilemiyor. Buna bağlı olarak hayvansal ürünlerin maliyetleri de ciddi oranda yükselmektedir. Ayrıca yayla ve meralar yeterince sahip çıkılmadığı için her geçen yıl azalıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.