Verim kaybı çiftçiyi bitirir

Geçen yıl kuraklığın vurduğu tarıma, bu yıl giderek yükselen gübre ve mazot fiyatları beklen-medik bir darbe vurdu.
Yüzde 100’e ulaşan girdi fiyatlarıyla üretici gerektiği kadar gübre kullanamayınca verimde büyük bir kayıp yaşanmasının beklendiğini dile getiren CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Kara-baş, tarımın artık devlet politikası olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki hasat döneminde açıklanacak olan buğday fiyatının 83 yeni kuruş olarak belirlenmesi gerektiğini belir-ten Karabaş, üretici buğdaydan bu yıl da para kazanamazsa seneye buğday ekecek kimse olmayacağını öne sürdü. Hububat ve bakliyatın ülkemizin ekilebilir arazilerinin yüzde 75’inde üretildiğini, bu üretimin 35 milyon ton civarında olduğun ve bunun 20 milyon tonunu buğdayın oluşturduğunu ifade eden Karabaş, “Geçen yıl küresel ısınmanın neden olduğunu kuraklıktan dolayı ülkemiz genelinde çok büyük verim kayıpları yaşandı. Aynı şekilde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuraklık yaşanıyor ve bu bölgemizde bu yıl verim kaybı yaşanacağını düşünüyoruz. Bölgemizde ise kuraklık bu yıl çok fazla hissedilmeyecek. Ancak, geçen yıl kuraklığın neden olduğu verim kaybına bu yıl ise artan girdi maliyetleri neden olacak. Çünkü gübre fiyatları yüzde 100 arttı. Üretici yeteri kadar gübre kullanmadı. Bundan dolayı üretimin düşük olacağını düşünüyorum. Çiftçi bu yıl da buğdaydan para kazanamazsa, ürettiği buğdayı değerinde satamazsa seneye buğday ekecek çiftçi bulamazsınız. TMO’nun alım yapmasını talep ediyoruz. Ülkemizde son 10 yıldır buğday fiyatları dünya piyasası şartlarına göre belirleniyor. Yöneticiler böyle söylüyor. Biz bu yıl da fiyatların dünya piyasasına göre belirlenmesini istiyoruz. Bu yıl dünyada buğdayın kilosu 83 yeni kuruş civarındadır. Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini kullanan Türk çiftçisidir. Bu yıl buğdaya en az 83 yeni kuruş fiyat verilmesini istiyoruz.” Dedi.
Bu yıl bölgemizde sözleşmeli tarım olarak domates üretimi yapıldığına işaret eden CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, “Ülkemizin domates ve salça üretimini bu bölge karşılamaktadır. Sözleşmeler yıl başında kilo başına 12 yeni kuruş olarak yapılmıştı. Ancak yılbaşındaki mazot ve gübre fiyatlarıyla şimdiki fiyatlar arasında büyük fark var. Salça fabrikalarının bunları göz önüne alarak yeniden fiyat ayarlaması yapmasını istiyoruz. Çiftçinin masrafları iki kat artmıştır. Bu nedenle kilo fiyatının 15 yeni kuruşa çıkarılmasını talep ediyoruz. Çiftçilerimizin üretebilir konumda olabilmesi için devletin desteklemeleri hayati önem taşımaktadır. Başbakan geçtiğimiz Mart ayında doğrudan gelir desteklemelerinin bir defada peşin olarak ödeneceğini söylemişti. Fakat dönüm başına 7 YTL olan desteklemelerin 3.5 YTL’si ödendi. Bunun yanı sıra ayçiçeği, mısır ve pamuk desteklemeleri ise verilmedi. İktidar tarımda reform yaptığını söylüyor. Tarımda reform değil bu sektörde çalışanların sayısını azaltma olmuştur. Bunun en bariz örneği de son 7 yılda Karacabey’deki köylerin nüfu-sunun yüzde 33 azalmasıdır. Biz tarımın artık hükümetlerin değil, devletin politikası olmasını istiyoruz. Daha ciddi kaynaklar ayrılarak üreticilerimizin üretebilir konuma getirilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.