Malkara’daki “Çekeç”e büyük tepki

Karacabey yaz turizminin merkezi Yeniköy, gemi tamiratı yapılan çekeçler nedeniyle cazibesini yitiriyor.
Balıkçı kayıkları ve teknelerini tamir için kurulan çekeçlerden rahatsız olan Yeniköy, Malkara ve Kurşunlu sakinleri son gemi yangınından sonra diken üstünde. Çekeç’e çekilen geminin alev topuna dönmesiyle Kurşunlu’da facianın eşiğinden dönülürken, kaçak kum çıkarılan Yeniköy sahili de vatandaşları kara kara düşündürüyor. Malkara ve Yeniköy sakinleri balıkçı kayıklarının tamiri için kurulan çekeçlerin kapatılması için harekete geçti. Yeniköy Ö. Koruma ve Çevreyi Güzelleştirme Derneği, bin beş yüz imzalı şikayet dilekçesini Belediye Başkanı Ergün Koç ve Kaymakam Dursun Balaban’a verdi. Yeniköy ve Malkara sakinleri sahillerinde çekeç isteme-diklerini belirterek, bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Kurşunlu’da faaliyeti’ne davam eden çekeçin benzerinin Malkara’ya kurulması bölge halkının tepkisine neden oldu. Malkara’da kurulacak çekeçin Karacabey’in turizm merkezi olarak bilinen Yeniköy’ün sonunu getireceğini belirten vatandaşlar, gemi tamiratı yapılacak tesisin denizi ve doğayı kirleteceğini vurguladı. Tüm denetimlerden yoksun olarak faaliyet gösteren çekeçten yayılacak mazot, yağ, asbest ve boya artıkları deniz yaşamını yok edeceği gibi, havaya salınacak boya tozlarının da kanserojen etki yapacağı belirtildi. Yeniköy ve Malkara sakinleri çekeçin sahillerinden bir an önce kaldırılmasını istedi.
Yeniköy ve Malkara sakinleri İmzaladıkları dilekçede şu görüşlere yer verdi: “Bayramdere Yeniköy Balıkçı Barınağ’ında balıkçı kayıkların tamiri için bulunan çekeç yerinin bir şirkete peşkeş çekilerek, büyük gemi tamiratında kullanılacağını öğrenmiş bulunmaktayız. Ne olduğu belli olmayan bu firmanın burasını eski gemilerin tamiratında kullanacağı dile getirilmektedir. Bunlara göz yumulursa kanserojen maddeler havaya karışacak,  çevre ve ses kirliği oluşacaktır. Doğa harikası tatil köyümüzün kirletilmemesi için Yeniköy ve Malkara halkı olarak bu işletmenin burada kurulmasını istemiyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.