Veliler kara kara düşünüyor

Veliler kara kara düşünüyor
Karacabey Eğitim-Sen Temsilcisi Salih Tunç, 2007-2008 eğitim öğretim yılında okula yeni başlayacak çocuğu olan velilerin yapacağı harcamanın 2 bin 460 YTL’ye kadar çıkabileceğini duyurdu.
Okul masraflarının öğrenci velilerini ”şimdiden kara kara düşündürdüğünü” belirten Tunç, ”Eğitim sistemi, her geçen yıl daha fazla paralı hale gelmiştir. Her geçen yıl bir önceki yıla oranla artan eğitim harcamalarının, “Enflasyon düşüyor, kişi başına milli gelirimiz arttı” şeklindeki söylemlerle örtüşmemektedir” dedi.
Eğitime ilk kez başlayacak öğrencilerin velilerini şimdiden ”acı bir telaşın” sardığını ifade eden Tunç, eğitim öğretim yılı boyunca ortaya çıkacak harcamaların velilerin bütçelerini çok zorlayacağını ileri sürdü.
Karacabey Eğitim-Sen Temsilcisi Salih Tunç, ”Eğitim hakkı, velileri büyük harcamalara ittiği için hak olmaktan çıktı. Parası olanların yararlandığı bir fırsat haline geldi. Öğrenci velileri, bu yıl da çocuklarının daha iyi eğitim alabilmesi için ”ekonomik fedakarlık” yapmak zorunda. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında, bütün resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için veliler bir yıl boyunca yine milyarlarca YTL harcama yapacaktır. Bu rakamlara özel öğretmen, kurs ve dershane harcamalarının dahil olmaması, velilerin yapacağı eğitim harcamalarının büyüklüğünün daha da fazla olduğunu göstermektedir. Öğrenciler arasındaki eşitsizlikleri derinleştiren paralı eğitim uygulamalarının her yıl çok sayıda çocuk ve genci eğitim hakkından yoksun bırakmaktadır. Uluslararası insan hakları belgelerinde ve Anayasa’da belirtildiği gibi ‘hiç kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz’. Eğitimi tamamen paralı hale getirmek isteyenler, eğitim harcamalarını çocuklarımızın ve velilerimizin üstüne yıkmak isteyenler bu tablonun hesabını vermelidir. Binlerce okulda, çeşitli adlar altında yapılan ‘soyguna’ son verilmeli, herkes için eşit, parasız eğitim hakkı hayata geçirilmelidir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.