Vatandaşlık Bu kadar Değersiz mi?

Halk oylamasının üzerimden günler geçti. Mühürsüz oylar üzerinden başlayan tartışma henüz sonuçlanmadı. Bu arada araştırmacılar evet ve hayır oyları üzerinde derin analizler yapmaya devam ediyor.
En ilginç değerlendirmeler yurt dışı oylarıyla ilgili. İslam ülkelerinde yaşayan yurttaşlarımız büyük çoğunlukla “hayır” derken, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının büyük çoğunlukla “evet” demesi üzerinde fazlaca duruldu. Suudi Arabistan’da “evet” kıl payı kazanırken, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Irak, Katar, Kuveyt ve Umman’da “hayır” oyları kazandı. Bu arada büyük tartışma yaşadığımız Almanya, Hollanda, Avusturya ve Fransa’dan da ağırlıklı olarak “evet” oyları çıktı.
Avusturya hükümeti “evet” oylarının yüzde 73 çıkması sonrasında yasadışı çifte vatandaş olmuş Türklerle ilgili Avusturya vatandaşlığından çıkarma kararı aldığını açıkladı.
Avusturya hükümetinin bu kararının doğru ya da yanlış olması bir yana, bu karar sonrası “evet” oyu vermiş Türklerin davranışı çok ilginç. Konu Avusturya’da yayınlanan Kronen Zeitung adlı gazetede de işleniyor. Bu haber üzerine, Gazete İnsan adlı sitede yayımlanan İnanç Kaya imzalı yazı, bu durumu biraz da mizahi olarak açıklıyor. Kronen Zeitung adlı gazetenin haberi üzerine kaleme alınan yazıda, çifte vatandaşların nasıl TC vatandaşlığından kurtulma telaşına düştükleri anlatılıyor. Bu yazıyı yayınlayan bazı siteler de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 24 Nisan tarihinde sansür edildi. Bu yazının en ilginç bölümü şöyle:
“AUSTRO-TÜRKEN, Avusturya’da yaşayan Türkiye’den gelmiş bütün göçmenlerin ortak adı. Bugün en büyük gazetesi Kronen Zeitung’un başlığı, ‘Austro-Türken’ler ile ilgili. Çünkü referandumda yüzde 73’ü “Evet” demiş.
“Şaşkınlar ve halk, bu gazetenin facebook sayfasında da soruyor: ‘Doğduğunuz ülkenin politikası ve kaderi ile bu kadar ilgilenmeniz, bu kadar vatansever olmanız gözlerimizi yaşartıyor. Aynı takdiri doyduğunuz, vatandaşlığını alırken Avusturya’nın çıkarlarını da koruyacağınıza yemin ettiğiniz ülke için neden yapmıyorsunuz?’
“Çocuk parası, işsizlik parası, sosyal kasadan yardım, ücretsiz anaokulu, ücretsiz eğitim kira yardımı, 6 ayda bir çift maaş, ucuza araba, ucuza benzin, et, tavuk, salam, sosisiniz vs. vs. bizden. Yıllarca bu ülkenin ekmeğini yediniz, yardım kasasından yararlandınız. Bizim ülkemize ve Avrupa’ya “Nazi” derken, bir bürokratınız hakaret ederken , neden, ekmeğini yediğiniz ülkeyi savunup, bize destek olup, kınamadınız da üstüne üstük , ödül verir gibi yüzde 73 ile olayı taçlandırdınız?
“Cevabı aslında çok basit :
1) Oy kullanılan yerlere “Evet” çiler otobüs kaldırıp, bütün oyları garantiye aldılar. Çok iyi organize oldular.
2) Austro-Türken’lerin büyük çoğunluğu Karadeniz, İç Anadolu ve Doğunun iç bölgeleri kökenli. Şimdi Avusturya sert yaptırımlar peşinde. Kendisine yapılan haksızlık ve nankörlüğün hesabını nasıl soracağını düşünüyor…
“15 yılı aşkındır Avusturya’da çifte vatandaşlık yasak. Türk vatandaşlığından çıkıp Avusturya vatandaşlığına geçenler, ‘nasıl olsa bunlar duymaz, anlamaz’ diyerek tekrar gizliden Türk vatandaşlıklarını aldılar. Bu referandum ile bu olay açığa çıkıp, Avusturya Hükümeti uyanınca, bu şekilde kendilerini kandıran herkesin peşine düştü.
“Avusturya Hükümeti, Listeyi seçmen listesinden ve askerlik formlarından ele geçirmiş. Şimdi hepsinin Avusturya vatandaşlığını geri alıp, ekstra bütün yardımlarını kesiyorlar. Austro-Türken’ler de Viyana Türk Konsolosluğu önünde çok çok uzun kuyruklar oluşturarak Türk vatandaşlığını geri iade için uğraşıyorlar.” Yazının bundan sonraki bölümü daha ağır ifadeler içeriyor.
Gerçekten de ortada hazin bir tablo var. Yıllardır anayasa tartışmaları yaparken,”anayasal vatandaşlık” gibi safsatalarla Türk kavramını anayasadan çıkarmaya çalıştılar. Ulusal birliği parçalamaya yönelik “her türlü milliyetçiliği ayaklarımızın altına aldık” diyenler sözde milliyetçilerle el ele verip uyduruk anayasa yaparak halktan onay almak için yine makarna ve bulgur dağıtma gibi rüşvetlere başvurdular.
Ne var ki zengin bir ülke olan Avusturya’nın çocuk parası, işsizlik parası, sosyal kasadan yardım, ücretsiz anaokulu, ücretsiz eğitim kira yardımı, 6 ayda bir çift maaş, ucuza araba, ucuza benzin, et, tavuk, salam, sosis yardımı “evet” verenlerce Türk vatandaşlığından daha “değerli” bulununca konsolosluklar önünde vatandaşlıktan çıkma kuyrukları oluştu.
İşte 15 yıllık AKP iktidarının Türk vatandaşlarını getirdiği durumun özeti…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.