Vatandaş, zam yağmuru altında daha da yoksullaşacak!

Yeni yılda hem halkın temel ihtiyacı, hem de sanayinin temel girdisi niteliğindeki gaz, elektrik, benzin ve doğalgaza yapılan yüksek orandaki zamların zincirleme biçimde gıda ve diğer tüketim maddelerine de yansıyacağını savunan Kırlı, “Bu şekilde vatandaşın alım gücü iyice düşecek. Yeni yılda pasaport, motorlu taşıt vergisi, ehliyet harcı ve cep telefonu aboneliğine gibi birçok işlem yüzde 7.8'lik yeniden değerleme oranında zamlanırken, son gün sürprizi emlak vergisinden geldi.
Bütçe açığını kapatma telaşıyla yapılan bu zamlar, vatandaşın geliri aynı düzeyde artmağı için harcamalarda duraklamaya yol açacak. Zamlar ekonomide kötüye gidişi daha da hızlandıracak. Geliri artmayan vatandaş, zam sağanağı altında daha da yoksullaşacak.
Ekim 2011'de doğalgaza konutlarda yüzde 12.28 ile 14.35 arasında, elektriğe de 9.07 oranında zam yapılmıştı. Nisan 2012 de doğalgaz yüzde 18.72, elektrik yüzde 9.26 oranında zamlandı.
Buna göre Eylül 2011'den bu yana kümülatif zam oranı doğalgazda yüzde 49, elektrikte yüzde 31'e ulaştı.
Dul ve yetimlere, işçi emeklisine, memur emeklisine ve asgari ücrete yapılan komik zamlarla yaşam şartları daha da zorlaşmaktadır. Bu maaş zamları, elektrik ve doğalgaza yapılan zamları bile karşılayamamaktadır.
Bu zamlar; 44 milyon kişinin iki günde bir kap et yemeği yiyemediği, 26 milyon kişinin eskiyen giysisinin yerine yenisini alamadığı, 42 milyon kişinin borç altında ezildiği, 49 milyon insanın ay sonunu ucu ucuna getirdiği, büyük bir çoğunluğun evlerinin kira, elektrik ve ısınma ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadığı ülkemizde yurttaşlarımızı daha da ezmiş ve yoksullaştırmıştır.
Zamlar bununla da kalmayacaktır. İlerleyen aylarda iğneden, ipliğe her şeye zam gelecek. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bizleri zam yağmurundan korusun” şeklinde sözlerini bitirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.