Vatan Partisi’nden kıdem tazminatı tasarısına tepki

Karacabey Vatan Partisi İşçi Bürosu, kıdem tazminatıyla ilgili yaptığı açıklamada hükümete tepki gösterdi.
İşçi Bürosu Sorumlusu Uğur Çalık, Karacabey’de de binlerce insanın etkileneceği kıdem tazminatıyla ilgili tasarının, emeğe ve emekçinin haklarına saldırı olduğunu söyledi. Uğur Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, “İlçemiz, son yıllarda sendikal hakların mağduriyetini yaşayan bir yer durumuna getirilmiştir. İktidarın ayak oyunlarına hizmet eden yandaş sendikalarca, hakları aranmayan yurttaşlarımız her geçen gün artmaktadır. Kıdem tazminatındaki tasarı ise kazanılmış hakların gaspı demektir. Her çalışma yılı için alınan hak 6’ya düşürülmeye çalışılmaktadır. Bakanlıkça yapılan her ayın tazminata dahil edildiği açıklama ise gerçekle örtüşmemektedir. Yasada zaten 180 gün çalışmış her emekçinin 14 gün brüt karşılığında tazmin hakkı doğmaktadır. Tamamen işveren yanlısı bu tasarı bir de tüm sorumluluğu devlete yüklemeyi öngörmektedir. Yıpranma, kıdem, emeğin değerini vermekten çekinen hükümetin yapmaya çalıştığı gerçekte emekçinin kendi gelirinden kendi tazminini sağlatmaktır. Böyle bir adalet anlayışı kabul edilemez. Geliri en büyük pastasını alan kesimin yani işverenlerin her türlü uygulamadan muaf tutulmaya çalışılması emeğe saldırının bir başka uygulamasıdır. Çalışan kesimin 3’te 1’inin asgari ücret ile çalıştığını göre, bu tasarı akıl, izan ve vicdan gerçeklerini görmezden gelmektir.
Karayollarında 3 bin çalışanın iş sözleşmesi hem de tazminatsız sonlandırıldı. Çalışanlar hukuki mücadelelerini kazandı. Mahkemeler tazminata hükmetti. Ancak hükümet tarafından bu ödemeler yapılmadı. Hak sahipleri görüşmeye çağırıldı ancak ne yazık ki hak arayan ve tazminat haklarını elde eden çalışanlara örgüt suçlamasıyla dava açılmaya çalışılıyor. Hukuk tanımazlığın örneği bu uygulamayı gördükten sonra hükümetin tasarısının adaletli olduğunu düşünmek, söylemek hayalperestliktir.
Adaletten uzak bu yasa değişikliğini emeğe ve emekçiye saldırı olarak görüyoruz. Her zemin ve ortamda bu adaletsizlikle mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Emek dünyasının işçi kesimini bu yasa değişikliğine karşı durmaya çağırıyoruz. Unutulmasın ki yapılmak istenen geleceklerine ipotek konmakla eşdeğer bu uygulamadan, yalnızca kendileri değil yakınları da olumsuz etkilenecektir” ifadelerine yer verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.