Vali, gerçekleri gizliyor

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda Bursa'da 345 okul ve 10 hastanenin olası bir depreme dayanıklı olmadığı ve büyük hasar göreceği raporu birinci derece deprem bölgesi olan kentte tartışmalara neden oldu.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Şu an için mutlak yıkılması gereken ve derhal boşaltılması gereken herhangi bir okulumuz söz konusu değildir. Hiçbir kamu görevlisi buna ne müsamaha eder, ne de müsaade eder. Okullarda öğretim görenler bizim çocuklarımız" dedi. Vali Harput, 'Bursa Deprem Riski Projesi' ile kamu kurumlarının iyileştirilmesi ve yenilenmesi için 500 milyon TL gerektiğini bildirdi.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ise Vali Harput’un söylemlerine karşı, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a soru önergeleri verdi.

Tayan, İstanbul Valiliği ile İstanbul İl Özel İdaresi'nin işbirliğiyle yürütülen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Kapasitesinin Arttırılması (İSMEP) projesi ile 2006 yılında başlayan ve Hazine'nin garantörlüğündeki kredi tutarının 1 milyar 212 milyon 500 bin euroyu bulduğunu belirtti.

Tayan, “Bu krediyle İstanbul'daki 630 okulun güçlendirilmesi yapıldı, yıkılıp yerlerine sağlamları yükseldi veya yükseliyor. Bu krediyle 8 çürük hastane güçlendirildi, 10 poliklinik tamamlandı, 38 hastanenin de güçlendirme inşaatı sürüyor. İstanbul'a sağlanan kredinin bir bölümünün Bursa içinde kullandırılması düşünülüyor mu?” diye sordu.

Bursa'ya yapılan büyük bir haksızlık olduğunu söyleyen Tayan, Vali Şahabettin Harput'un açıklamalarını gerçekleri kamuoyundan gizlemek olarak değerlendirdi.

Dinçer ve Akdağ’a da soru önergesi

Milli Eğitim Bakanı Dinçer'e, AFAD raporundaki binaların 249'unun ilköğretim okulu, 85'inin lise ve dengi okullar, 11'inin de anaokulu ve halk eğitim merkezlerinden oluştuğunu aktaran Turhan Tayan, "İl afet ve acil durum müdürlüğü verileri çerçevesinde yapılacak olan çalışma var mıdır? Varsa açıklar mısınız? Bu eğitim kurumlarının yeniden inşası ve güçlendirilmesi konusunda ilgili Bakanlıklarla yürütmüş olduğunuz ortak bir çalışma ve maliyet araştırması var mıdır? Olası bir depremde zarar görmesi öngörülen eğitim kurumları hangileridir? Konu ile ilgili meslek odalarından, Bakanlığınız tarafından bir görüş alınmış mıdır?" diye sordu.

Tayan, Sağlık Bakanı Akdağ'a da önergede şu soruları yöneltti: “Özellikle şehrin merkezinde bulunan ve yoğun hasta kapasitesine sahip bu hastanelerin yeniden onarılması ve güçlendirilmesi konusunda yapılmış etüt çalışmanız var mıdır? Yoğun hasta sayısına sahip bu hastanelerin güçlendirme ve yeniden onarımı esnasında bu hastanelerde tedavi amaçlı hizmet alan hastaların mağduriyetinin önüne geçilmesi konusunda bir plan çalışmanız var mıdır? Bursa İli ve ilçelerinde bulunan hastanelerin kaç tanesinde zemin etüdü yapılmıştır? Konu ile ilgili meslek odalarından, Bakanlığınız tarafından bir görüş alınmış mıdır?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.