Marmarabirlik’in varlık nedeni nedir?

Anımsayacaksınız, bu köşede Marmarabirlik'le ilgili, “Musa'nın Asa'sı” başlıklı bir yazı yazmıştım. 07 Ekim'de yapılacak olan tek maddeli olağanüstü genel kurul öncesinde Marmarabirlik yönetimindeki yeni yapılanmayla ilgili kulislerden sızan söylentileri dile getirmiştim. Özellikle de zeytincilik potansiyeli gözle görülür derecede büyüyen Karacabey'in yıllardır Marmarabirlik'in kapısında bekletildiğine dikkat çekmeye çalışmıştım.
Yazımın yayımlanmasından sonra Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa aradı.
Asa, yazımdaki değerlendirmelerin bir bölümüne katılmadığını ve yanlış algılamalara neden olabilecek olasılıkları ortadan kaldırmak için açıklama yapmak istediğini söyledi.
Savunma hakkına saygı duymamız nedeniyle Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa'nın gönderdiği açıklamayı aşağıda aynen yayımlıyorum:
“Sayın İbrahim Bursalı;
Karacabey Meltem Gazetesi'nde 20 Eylül 2012 tarihinde kaleme aldığınız “Musa'nın Asa'sı” başlıklı yazınızda, yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğüm Marmarabirlik'teki genel kurul sürecini ele almışsınız. Yazınızda düzeltme gerektiren bilgi ve değerlendirmeler mevcuttur.
Şöyle ki;
Halen yönetim kurulu başkanvekilliği görevini yürüten Sayın Refi Taviloğlu'nun, “Marmarabirlik'te Erdek adına kaygılarım var” sözünün yersizliğine vurgu yapmak isterim. Marmarabirlik yönetim ve denetim kurullarında Erdek temsilcisi olsun olmasın, üretici ortaklarımızın sigortası bizzat benim. Ortaklarımızın kılına dahi zarar verdirmem. Bu görüşlerimi Erdek'te yayın yapan gazetelerle de paylaştım. Bu çerçevede, “Erdekli zeytin üreticilerinin satıldığını” söylediğim iddiası bana ait değildir. Ben sadece Erdek Kooperatifi Başkan ve Başkan vekilinin Kooperatifler toplantısına katılmadığını söyledim.
Sayın Taviloğlu'nun “uyumsuzluk ve huzursuzluk çıkarmakla” suçladığım iddiası da doğru değildir. Seçimli genel kurul kararının bir nöbet değişikliği kararı olduğunu, bunu kooperatif başkan ve başkavekilleri tarafından imzalanan deklarasyonda da ifade ettik.
Sayın Bursalı, “Hidamet Asa'nın haddini aştığı ortada” şeklindeki cümlenizi de yadırgamamak mümkün değil. Marmarabirlik, 30 bin dolayında üretici ortağı bulunan, tüm işlemlerini ilgili yasalar ve birlik ana sözleşmesi hükümleri doğrultusunda yapan, yine bütün çalışmaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen bir kuruluştur. Yönetim kurulu başkanının görev, yetki ve sorumlulukları da yasal mevzuatla belirlenmiştir. Dolayısıyla, “had aşma” haddim değildir. Tabi ki doğruları söylemek de görevimizdir.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Sayın Hüseyin Durak'ın Marmarabirlik'e başkan ve müdür aramasını doğal karşılamanız da ne yazık ki doğallığa aykırıdır. Zira Marmarabirlik bünyesinde 8 kooperatif bulunmaktadır. Kooperatiflerimizin delegeleri Marmarabirlik Genel Kurulu'nu oluştururlar. Marmarabirlik Başkanı, yönetim ve denetim kurullarını da genel kurul belirler. Genel müdürü belirleme yetkisi de yönetim kurulundadır. Bu nedenle bir kooperatifimizin başkanının, “birlik başkan ve genel müdürü şu ya da bu kişi olsun” demesi temenniden öteye geçemez.
Sayın Bursalı;
30 bin ortaklı, dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi kuruluşu olan Marmarabirlik'i “çürümeye yüz tutmuş” ifadesiyle anlatmanız haksızlıktır. Şahsım olarak, 2 yıldan bu yana görev yapmaktayım. Sayın Durak'ın söylemi doğru ise kokuşmuşluğun sebebi Hidamet ASA değildir. Öte yandan, Karacabeyli zeytin üreticilerine yönelik gönderdiğim her hangi bir mesaj da olmamıştır. Karacabey'de kurulan kooperatifin daha önce birliğimize yaptığı katılma talebi, genel kurulumuz tarafından oylanmış ve reddedilmiştir. Kaldı ki bu kooperatif de kapanmıştır. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizde Mudanya ve Edincik  Kooperatifimize ortak olan ve ürün teslim eden çok sayıda üreticimiz mevcuttur.
Son olarak;
Marmarabirlik, siyasetüstü, sadece ortak üreticilerinin çıkarlarını korumaya odaklı bir kurumdur. Yönetim ve denetim kurullarında her siyasi görüşten temsilci bulunmaktadır.
Bilgilerinize sunarım.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.