Uyumakta Diretiyorlar

İki yıl kadar önce idi hafızam beni yanıltmıyor ise.
Tarımın rahatsız olduğunu ifade etmiştim. Bazıları ironik buldu, bazıları ise burun kıvırdı.
Bugün geldiğimiz yere bakın.
Sık sık övündüğümüz, gıda maddeleri bakımından kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olduğumuz idi. Yegane övünç konumuz, elimizden uçtu gitti. Daha doğrusu uçuruldu.
Bu iktidar zamanında enflasyonun düşürülmesi tarım ürünlerinin üzerine havale edildi. Kısa süreli bir başarı da elde edildi! Kağıt üzerinde enflasyon tek haneli rakamlara indirildi. Üç beş yıl Toprak Mahsulleri Ofisi destekleme alımlarında bulunmadı gibi. Mısır, arpa, buğday, pirinç maliyetinin altında üreticinin elinden alındı. Ayçiçeğinde ise anlaşılması güç fiyat politikaları uygulandı.
Tarımın kullandığı tohum, gübre ve akaryakıt ise yılda üç beş defa zamlandı. Tohumda tamamen dışarıya bağımlı hale gelindi.
Çiftçiler, “yandık, batıyoruz” diye feryat ederken, duymazdan gelindi. Duymazdan gelindiği bir yana, iktidar sahipleri tarafından azarlandılar. “Gözünüzü toprak doyursun, size hazineyi versek doymazsınız” türünden birçok hakaret işittiler.
Çünkü, IMF ve Dünya Bankası’ndaki “Amirlerin” talimatları vardı. Tarımdaki nüfusu %5’e indirmeleri gerekmekteydi. AB ve ABD’deki ölçütlere uyulması lazım.
Sözün kısası geldik bugünlere. Tarımda çalışan nüfus %5’in altına düştümü bilemem ama, 2007’deki büyüme %4.5 düştü. Büyüme oranından, nüfus artış oranı %2.5’u düşerseniz, net büyüme oranı %2’ye düşer.
Hangi ekonomi %2 büyüme hızı ile bulunduğu ülke insanına refah sağlayabilir? Sağlayamaz. Öyle ise toplumun umutlarını, rakamların dansına bağlamak gerekir.
Toplum uykuda iken bir hesaplama şekli icat edilip, sabah uyandığında zengin olduğu söylenmeli. Öyle de yapıldı. Kişi başına (2.650) ABD doları olan milli gelir, önce (5000) ABD dolarına; bir başka hesaplama şekli ile de (9600) ADB dolarına çıkarıldı.
Ah ne güzel. Ülkemin insanı yattığı yerde zenginleşiyor.
2010 yılında bir başka hesaplama şekli ile kişi başına milli gelir (15000) ABD doları, 2015 yılında da (25000) ABD dolarına çıkarılacakmış. Canım 2015’e ne kaldı şunun şurasında. Sıkın biraz dişinizi.
Milli gelir rakamlarını parantez içine aldım. Ne olur, ne olmaz. Biri bir muziplik olsun diye, sonuna bir sıfır koyup ta, kişileri çıldırtmasın.
İşin garibi de, akşam yatarken nüfus 73 milyon kalkıyorsunuz 70 milyon. Kişi başına milli gelir ile ters bir durum. Biri artıyor, diğeri azalıyor.
Şimdi gelelim işin esasına. İktidarın rakamlarına aldanmayın. Realite oldukça acı. Herkes cebine gireni de çıkanı da biliyor.
Arpa, buğdaydan tutun da pirinç nohut fasulyeye kadar otuz adet tarım ürününü dışarıdan ithal etmek zorundayız. Tarım ürünleri ithalatı artarak devam edecektir.
Tarım Bakanı, bu durumdan üzüntü duyacağı yerde hiç oralı değil. Kendince çözüm üretiyor. “İki üç gün de pirinç almayı verin.”
Nasıl, beğendiniz mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.