ÜRETİM DEVRİMİ İÇİN MİLLİ HÜKÜMET (KOOPERATİFLEŞME ) 2

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

Türk Ulusunun genlerinde örgütlülük vardır. İlk orduyu kuran Türklerdir. Aile birliği, dil birliği, il birliği. Biz Türkler birlikte yaşamaya, birlikte paylaşmaya, birlikte üretmeye, birlikte tüketmeye ilke ve namus gözüyle bakmışız. Bu kurduğumuz devletlere, imparatorluklara yansımış. Devlet Örgütü kuran bir Ulusuz. Egemenliğimiz altına aldığımız kavimlere bu örgütlenme bilinciyle hükmetmişiz. Meslek ocakları, birlikleri hep Türklerde var. Sonra diğer uluslara geçmiş.
Kooperatif; birliktir, dirliktir, ürettiğine sahip çıkmaktır, tüketene saygıdır. 1970’lerde bilinen sömürgeci devletler ve içimizdeki piyonları kooperatifleri “komünizm” ile eşdeğer tuttular ki….Düdük ellerinde olsun. Yaşıtlarım ve biraz daha büyükler bilir ki, Kooperatifçilik dersi görmüşüz. Bilincimiz, örgütlenmeden yana, birlikten yana, dirlikten yana. Uzun uzuuuuun kooperatifçiliğin yararlarını anlatan teorik yazı yazmayacağım. Yaşadığım, yaşadığımız 3 örnekle birlik olmanın, kooperatifin ne olduğunu paylaşacağım.
1990’lar…Karacabey ‘de üretim yapan fabrikalar Balıkesir’in bir köyünden bamya alıyor. Ancak köyde kooperatif var. Yani gücü var. Çiftçi fabrikaların peşinde koşmuyor. Fabrikalar, çiftçinin peşinden koşuyor. Çiftçi piyasasının örgütlü birimi kooperatifte. Ürününü eşit koşullarda satıyor. Tıpkı sanayicinin kendi piyasasını belirleme gibi gücü var. Bamya yalnızca Balıkesir ve Aydın’da. Çiftçi yani üreten yani Milletin Efendisi bedelince sattı, ürününü.
Ak Parti bir AB dayatması Büyükşehir yasasını kapital emperyalizm ile bir olup çıkardı. Ama Bursa’da bir köy, köyün mal varlıklarını Kooperatife verdi. Diğer köyler Ak Partinin eline geçirdiği tarla, işyeri, arazi talanını izleyip kahrolurken o köy, birliğin gücüyle köyü için kendisi için kullanıyor. Tarlaları, işyerlerini, arazileri, otlakları. Karacabey ise büyük bir mücadele verdi, otlak ve çayırlar için. Başardı da. Çünkü; birlik olmuştu Danişment. Şimdi otlağında özgürce hayvanını otlatıyor. Nasıl kazandı? Birlik ile bir olmak ile. Zamanında gereğini yapsaydı, buna gerek bile kalmayacaktı.
Aydın’da birkaç köy birleşti. Süt kooperatifi kurdu. Mandıra açtı, kendisine. Hem sanayi hem hayvancılıkla gelir sağlıyor. Üretim fazlası sütünü 3 büyük fabrikaya ihale ile satıyor. Köylerden göç azaldı. Gencine iş var. Okuyanına, okumamışına iş var. İş olunca aş olur, eş olur. Kısaca yaşam olur. Köyde kaldım diye kimse hayıflanmaz.
Hepiniz Tire Süt Birliğini biliyorsunuz.
O halde;
ÜRETİM MİLLİ HÜKÜMET OLMADAN yani BİR OLMADAN OLMAZ !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.