Üretici ve sanayicinin istihdam maliyetleri çok ağır

Üretici ve sanayicinin istihdam maliyetleri çok ağır
Karacabey TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği) üyesi Kemalettin Gider, Genel Başkan Mehmet Yıldırım’ın küresel kriz ve Türkiye ekonomisi hakkındaki düşüncelerini değerlendirdi.
Yıldırım’ın küresel krizin üretim ekonomisinin intikamı olarak nitelediğini belirten Gider, “Dünyayı yaklaşık 15 senedir finans ve enerji sektörü yönetiyordu. Sanal olarak şişirilen bir tablo geriye döndü. A-merika’daki Motrgage kredilerinin geri ödenmemesiyle başlayan sü-reç, tüm dünyaya yayıldı” dedi.
Türkiye ekonomisinin krizlere alışık olduğunu, 2001’de yaşanan bankacılık sektörü krizinin bu anlamda finans piyasalarıyla ilgili olarak düzenlemeler yapılmasına imkân tanıdığını belirten Gider, “Tablo çok kötü değil. Ama üretici ve sanayicinin istihdam maliyetleri çok ağır” diye konuştu.
Türkiye ekonomisinde yapısal sorunlar olduğuna da değinen Gider, “Biz sistemimizi sistemsizlik üzerine kurmuşuz. Özellikle kayıt dışını tetikleyen ve insanları kayıt dışına zorlayan bir yapı söz konusu. Kayıt içindeki kayıt dışı da çok önemli bir etken. Eğer kayıt dışını azaltmak istiyorsak, öncelikle istihdamdaki ağır vergi yükünün en az yüzde 50 oranında azaltılması gerekiyor. Kabul edilebilir oranlar, kabul edilebilir bir sistemle Türkiye, birçok sorunu aşabilir. Sosyal Güvenlik Kurumumuz iflas etmiş durumda. Neden? En basit örnekle, bugün bir emekliye 4 çalışan bakmak zorunda. Oysa kayıt dışını kayıt içine çekebilirsek, emekli ve çalışan arasındaki denge 1/7’ye çıkmış olacak” değerlendirmesini yaptı.
Genel Başkan Mehmet Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde TÜMSİAD’ın yaptığı konferans organizasyonunda Prof. Dr. Deniz Gökçe’nin sunduğu rakamlara da atıf yaptığını belirten Gider, “Rakamlar geçtiğimiz yıldan beri kötüye doğru gidiş içinde. Ama bizi bekleyen en önemli tehlike, Amerika’daki kriz değil, Türkiye’nin toplam ihracatını gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkelerindeki resesyondur” diye konuştu.
Ekonomiyi yöneten bakanların acil eylem planlarını açıklamaları gerektiğini de vurgulayan Kemalettin Gider, “Krizle mücadele, sözle değil, eylemle olur” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.