”Ulusal Egemenliğimizin içi boşaltılmıştır”

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

Tanrıverdi yaptığı açıklamada, “Hepimizin bildiği gibi 23 Nisan 1920’de, Ankara’da, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışı gerçekleşmiştir. İstanbul’un işgal edilmesinden sonra, son Mebuslar Meclisi’nin de işgal kuvvetlerince dağıtılması üzerine Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bir genelge yayınlamış ve Ankara’da yeni bir Meclis kurulacağını duyurmuştur. Bu yeni kurulacak Meclise, tüm vilayetlerden delegeler seçilmiş ve son Mebuslar Meclisinden Ankara’ya gelebilenler de yeni Meclisin üyeleri olmuşlardır. İlk meclis açıldığında ”Meclisin üzerinde bir güç yoktur” kararı alınmış ve bir Meclis Hükûmeti oluşturulmuştur.

Mustafa Kemal, cennet vatanımızın bağımsızlık mücadelesini hem diplomatik hem de askeri olarak bu Meclis üzerinden yürütmüştür. Böylelikle gerçek bir parlamenter sistemin ilk modeli daha o yıllarda hayata geçirilmiştir.

Egemenlik hakkının Millete ait olduğu ilkesi, Amasya ve Erzurum Kongrelerinde ortaya çıkmış, Sivas Kongresinde tam olarak pekişmiştir. 1921 Anayasasının ilk maddesinde ”egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” denilerek, bu ilke anayasal güvence altına alınmıştır. Ancak 16 Nisan 2017 referandumunda, aziz Türk Milletinin TBMM eliyle kullandığı egemenlik hakkına darbe vurulmuştur. Meclisin, kurulan hükümetlere güvenoyu verme yetkisi yok edilmiştir. Milletvekillerinin, Bakanlar hakkında gensoru verme yetkileri ellerinden alınmıştır. Artık, seçilmiş Milletvekillerinden oluşan bir Hükümet ve Bakanlar Kurulu yerine, Cumhurbaşkanının seçilmemişler arasından atadığı Bakanlar olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olan kanun yapma yetkisine, Cumhurbaşkanı Kararnamesi adı ile bir başka kişi ortak edilmiştir. Bir tek kişi olağanüstü yetkilerle donatılarak, millet iradesi bir kenara atılmıştır.

Her zaman söylediğimiz gibi, Milletimizin ortak hafızası olması gereken bu günler, çeşitli bahanelerin arkasına saklanılarak, ısrarla unutturulmaya çalışılıyordu. 16 Nisanda yapılan referandum ile bu amaca iyice yaklaşılmıştır. Artık ”Ulusal Egemenliğimizin” de içi boşaltılmıştır. 3 ay sonra göreceğimiz üzere, her türlü milliyetçiliği ayaklar altına alanlar, yeni bir milli bayram yaratmaya çalışacaklardır. Ancak milletin hamurunda olmayan maya kabarmayacaktır” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.