Uluabat’ta damla sulama sevinci

*Uluabat Gölü’nün ve doğal varlıkların korunması amacıyla Bursa Doğader ile U.Ü. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü AB destekli “Sulamada Su Tasarrufu ve Meraların Çevreci Kullanımı” projesinin başarılı sonuca ulaşması Bursa’daki doğa tutkunlarını sevindirdi.
Proje çerçevesinde gerçekleştirilen “mısır tarlasında damla sulama uygulaması” sonuçları, önceki gün tanıtım toplantısına katılan konuklara bölgedeki tarım sulamasında yeni yöntemlere adım atılması gerçeğini gösterdi. Verimli mısır üretimine tanıklık eden tarım uzmanları Uluabat Gölü çevresinde pompaj sulamasının terk edilerek, bir an önce kapalı sulama sistemine geçilmesi gerektiği görüşünde birleştiler.
“Leylek Babası” olarak tanınan Leylek Dostu Köyler Projesi’nin mimarı UÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı ve eşi “Leylek Annesi” Franzisca Arıcı ile Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca ve Uluabat Gölü Sulama Birliği Başkanı Mümin Akarsu’nun ev sahipliğinde önceki gün gerçekleşen  tanıtım toplantısına Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, DSİ 1.Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz, DSİ İşletme Şube Müdürü Şaban Efe, UÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Senih Yazgan, Ziraat Bankası ve Denizbank bölge yetkilileriyle, sulama malzemesi üreten bazı firma temsilcileri, İl Tarım Md.lüğü Çiftçi Destekleme ve Eğitim Şubesi elemanları, UGSB Ziraat Müh. Altan Güven, UÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğrencileri, Doğader üyeleri ve çok sayıda üretici katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Prof.Dr.İsmet Arıcı, AB destekli “Meraların Çevreci Kullanımı ve Su Tasarrufu” projesi kapsamında mısır ekilen arazide sadece beş kez sulama yapıldığını ve toplam otuz dakika süreli işçilik emeği verildiğini açıkladı. Damla sulama yöntemiyle yapılan sulamanın çok tasarruflu olduğuna, su ve işçiliğin dışında gübre ve ilaç kullanımının da azaldığına ve ürünlerde verim artışı sağlandığına dikkati çeken Arıcı, bu yöntemin Uluabat Gölü çevresinde yaygınlaştırılması gerektiğini savundu. “Karacabey Ovası’nda modern tarım için olağanüstü çaba harcanırken, göl çevresinin mahrumiyet bölgesi gibi kalması asla doğru değildir.” diyen bilim adamı, yetkililerin ve üreticilerin bu konuda el ele vererek, göl çevresinde hızla damla sulama sistemine geçilmesi önerisinde bulundu. Prof.Dr. Arıcı, eski yöntemle yapılan sulamada dekar başına 500 kg. civarında mısır elde edilirken, damla sulama ile üretilen mısırda dekar başına 1500 kg. civarında verim sağladıklarını bildirdi.
Mısır tarlası önünde düzenlenen toplantıda konuşan Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, damla sulama yönteminin AB destekli projede olduğu gibi üretici lehine büyük faydalar sağladığını belirterek, tarımda verim ve tasarruflu su kullanımı konusunda rakipsiz bir sistem olduğunu vurguladı.
DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz, etkinlikteki açıklamaları sırasında bölgenin durumunu şu ifadelerle gözler önüne serdi:
 “Bursa bölgesindeki en kötü imkanlarla hizmet veren sulama sistemi ne yazık ki Uluabat Gölü çevresindedir. Verimli ve tasarruflu çözüm için basınçlı sulama sistemine geçilmesi kaçınılmazdır. Uluabat Gölü Sulama Birliği’nde  (UGSB)  yüzde 40 kapasiteyle sulama yapılabilmekte, pahalı elektrik enerjisiyle arazilere pompalanan suyla yapılan tarımın maliyeti de çok yüksek olmaktadır. Buradaki çiftçilerimiz bıçak sırtında yaşama mücadelesi vermektedirler. Zaman kaybetmeden kapalı sulama sistemine geçilmesi gerekmektedir.”
Acı gerçeklerin konuşulduğu etkinlikte daha sonra AB destekli damla sulama yöntemiyle mısır ekimi yapılan tarla gezildi ve sulama araçları incelendi. Başarılı sonucu gören konuklarına burada bir kez daha seslenen Prof.Dr.İsmet Arıcı, “ Uygulamada yıllar önce hayata geçmesi gereken damla sulama ile eski sulama sistemi arasındaki farkları gördük. Türk tarımı ve çiftçilerimiz adına çok üzüldüm. Bu günden sonra, yetkililerin Uluabat Gölü çevresindeki tarıma büyük katkı sağlayacak olan kapalı sulama sistemine yönelik etkili adımlar atacağına yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.