Uluabat Gölü’ndeki su seviyesi 3,16 metreye ulaştı

Ülke genelinde 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık nedeniyle büyük düşüşlerin yaşandığı göl, gölet ve barajlardaki su seviyeleri ile nehirlerin debilerinde, bu yılki yağışların etkisiyle büyük oranda artış görüldü.
            Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricindeki bölgelerinde geçen yıl yaşanan sıkıntılar, yağışlarla birlikte büyük oranda ortadan kalktı. Geçen yıl kuraklık nedeniyle Gölmarmara gölünde su seviyesi minimuma ulaştı.
            Bu yıl Demirköprü Barajı ve Kumçay ile takviye edilen gölde, 1 milyon 200 bin dekarlık tarım alanının sulanması için su bırakılmasına rağmen, şu an yüzde 50 doluluk oranı var. Göldeki su miktarı yağışların ardından 120 milyon metre küpe çıktı. Aydın’da da Kemer Barajı’nda 2007 yılında sulama sezonu öncesi yüzde 23 olan doluluk oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 41’e ulaştı. Topçam Barajı’nda ise 2007 yılında yüzde 34 olan doluluk bu yıl yüzde 45 oldu.
Manyas Gölü’nden fazla suya tahliye
            Geçtiğimiz yıl kuruma tehlikesiyle karşılaşan Uluabat ve İznik Gölü’nde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğu, Manyas Gölü’nde ise fazla suyun tahliye edildiği bildirildi.
            DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bursa ve Balıkesir bölgesinde yağışların mevsim normallerinde seyretmesi nedeniyle, Uluabat Gölü’ndeki su seviyesi 3,16 metreye ulaşırken, göldeki su miktarı 224 hektometre küp olarak ölçüldü.
            İznik Gölü’nde ise su seviyesinin 83,66 metre, toplam su miktarının da 11 bin 664 hektometre küp olarak ölçüldüğünü kaydeden yetkililer, her iki gölde de mevcut su durumunun mevsim normalleri civarında bulunduğunu bildirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.