Uluabat Gölü, Bosch’un korumasında

Dünyadaki yaşa-yan göller ara-sında kabul edi-lerek, 1998 yılında Ramsar (Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi) kapsamına alınan Uluabat Gölü’ne Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. sahip çıktı.Leylek Dostu Köyler Projesi öncülüğünde hızlı adımlar atan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, Uludağ Üniversitesi, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Doğader’e yeni ve güçlü bir halka daha eklendi. Otomotiv, dayanıklı tüketim ürünleri ve endüstriyel teknoloji alanında dünyanın öncü kuruluşlarından Bosch, çevre koruma konusundaki duyarlılığını Leylek Dostu Köyler Projesi’ne destek vererek gösterdi.
Önceki gün, Eskikaraağaç Köyü’nde basın toplantısı düzenleyen ve Türkiye’de geçtiğimiz yıl 6,3 milyon Euro tutarında çevre yatırımı gerçekleştirdiğini açıklayan Bosch, Uluabat Gölü’nü kanatları altına aldığını duyurdu.
Uluabat Gölü Ziyaretçi ve Kuş Gözlem Evi’nde, kahvaltı, öğle yemeği ve gölde tekne gezisiyle güzel saatler geçiren basın mensuplarıyla bir araya gelen Bosch Ticaret Müdürü Soumitra Battacharya konuşmasında, çevrenin korunmasına gereken özeni her zaman göstermeye kararlı olduklarını belirtti.
Leylek Dostu Köyler Projesi’nin mimarı Prof. Dr. İsmet Arıcı ile eşi Franziska Arıcı, Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal ve Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca’nın da hazır bulunduğu toplantıda, Bosch Ticaret Müdürü Battacharya, Bursa’nın en önemli sembollerinden biri olan, Uluabat Gölü’nün kurumasını önlemek, burada doğal hayatı ve yaşayan canlı türlerini korumak amacıyla bölgeye çeşitli aktiviteler kazandıracaklarını bildirdi.
“Leylek Babası” Prof. Dr. İsmet Arıcı, basın mensuplarına Leylek Dostu Köyler Projesi’nin 2003-2008 yılları arasında ulaştığı noktayı özetledi. Arıcı, sanayi atıklarıyla kirlenen ve erozyon nedeniyle dolgusu artan Uluabat Gölü çevresinde leylek nesillerini korumak amacıyla 10 köyde toplam 100 leylek platformunun monte edildiği açıkladı.
Prof. Dr. Arıcı, Leylek Dostu 10 köyde elektrik sisteminin izole edilerek, buralarda alpek kablo kullanıldığını sözlerine ekledi. Leylek ölümlerinin giderek azaldığını kaydeden bilim adamı, göl civarındaki 24 köyde 125 leylek ve 300 yavru leylek barındığını dile getirdi. “Sulamada Su Tasarrufu ve Meraların Çevreci Kullanımı” konulu projenin AB tarafından onaylandığına ve damla sulama sisteminin bölgede uygulanmaya başladığını işaret eden Arıcı, “Eskikaraağaç Köyü, 07 Haziran 2008 tarihinden itibaren Avrupa Leylek Köyleri Ağı’na kabul edilmiş ve partner köy olarak protokol imzalanmıştır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.