Ulu Cami’nde çalışmalar sürüyor!

Tarihi dokuya zarar vermeden süren restorasyon işlemleri, bir yıl içinde bitecek:

Karacabey’in tarihi Ulu Cami (1. Murat Hüdavendigar Cami)’nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun yaptırdığı inşaat çalışmalarının, tarihi dokuya zarar vermeden bir yıl içinde biteceği kaydedildi.

Tarihi Ulu Cami’ni önceki gün ziyaret eden AK Parti İlçe yönetimi de, çalışmalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

            AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik önderliğinde ziyarete katılan yönetim kurulu üyeleri, tarihimize sahip çıkmamız gerektiği mesajını verdi.

Tarihimize sahip çıkmalıyız!

Ulu Cami’nin camiden ziyade tarihi bir yer olduğuna dikkat çeken AKP İlçe Başkanı Mustafa Çelik, “İbadet tabii ki de önceliğimiz. Ancak tarihimize sahip çıkmalı ve korumalıyız. Hiçbir koşulda tarihi doku zarar görmeyecek. Çalışmalar büyük bir titizlikle sürüyor. İnce işçilik yapılıyor. Normal binalar gibi bir inşaat çalışması yapılmıyor. Mesela duvar yıkımları elle yapıldı. Makine kullanılmadı. Bu nedenle de restorasyon süresi biraz uzun olacak. Ancak 2012 yılının sonuna kadar Ulu Camimiz yenilenen haliyle hizmet vermeye devam edecek” dedi.

Teknik bilgiler

Restorasyon çalışmalarıyla ilgili teknik bilgiler veren AKP Vakıflar Komisyonu Başkanı İsmail Kutluer, Ulu Cami’ni taban ve tavanın yenileneceğini ancak tüm işlemlerin ahşaptan yapılacağını söyledi.

Kutluer, “Çatı tamamen değişecek. İç ve dış sıvalar kazılarak Selçuklu (Horasan) mimarisi verilecek. Taban ve tavan yenilenecek. Tüm işlemlerde ahşap uygulanacak. Taban ısıtması ve iklimlendirme çalışması yapılacak. Bahçe içerisindeki binalar yıkılacak ve peyzaj çalışması yapılacak. Bahçeni uygun bir yerine sekizgen çadırvan inşa edilecek. Yeraltındaki tuvaletler yenilenecek. Uygun yerlere ferforje demir yapılacak. Pencereler çift camlı ve yine ahşap olacak. Elektrik tesisatı modernize edilecek. Ahşap görünümlü boya kullanılacak.

            Ulu Camimiz, 14 Eylül 1922 yılında düşmanlar tarafından yakıldı. O tarihten bu yana sürekli boyama çalışmaları ile pansuman yapıldı. Yıllardan beri ihtiyaç duyulan restorasyon çalışması nihayet gerçekleşiyor. Bu konudaki mutluluğumuzu vatandaşlarımızla paylaşmak istedik. Tarihi Ulu Camimiz, bir yıl içinde yeniden hizmete açılacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.