Ulu Camii’yi ayağa kaldıracağız!

Balaban, tarihi mabet için proje çizim çalışmalarının başladığını duyurdu:

Yangınla ilgili adli ve idari yönden soruşturmanın sürdüğünü dile getiren Balaban, bilirkişi heyetinin inceleme yaptığını ancak sonucun henüz belli olmadığını kaydetti.

            Adli ve idari soruşturma neticesinde ihmal söz konusu olduğu anlaşılırsa gerekli işlemlerin yapılacağını belirten Kaymakam Balaban, tarihi Ulu Camii’nin yeniden hizmet verebilmesi için proje çizim çalışmalarına başlandığını duyurdu.

            Proje çiziminin bir ay içinde tamamlanmış olacağını söyleyen Balaban, “Proje bitince Anıtlar Kurulu’na sunacağız. Onay verilmesi halinde Ulu Camii’nin inşaatına hemen başlayacağız. Adli ve idari soruşturma neticesinde eğer bir ihmal söz konusu ise ihale arasındaki farkı müteahhit firmadan alacağız. Eğer ihmal yoksa zarar sigortadan karşılanacak. Yani her iki durumda da devletimizin cebinden 1 kuruş çıkmayacak” dedi.

            Yangının çıkış nedenlerinin, enine boyuna tüm yönleriyle araştırıldığına dikkat çeken Kaymakam Dursun Balaban, “Tüm ilgililerin bilgisine başvuruyoruz. Devletimiz, kısa sürede bu tarihi yapıyı ibadete açacak güçtedir. Ulu Camimizi yeniden ayağa kaldıracağız” şeklinde sözlerini noktaladı.

Ciddi iddialar!

Diğer taraftan Ulu Camii’nin yangın sonrası küle dönmesiyle ilgili çok ciddi iddialar gündeme geldi.

Ulu Camii’nin tarihi bir yapı olması nedeniyle çok değerli eserleri de içinde bulundurduğu konuşuluyor.

İddiaya göre, Ulu Camii’nde 3-4 ay önce Fatih Sultan Mehmet döneminden kalma tarihi yazmaların çalındığı ve bu konudaki soruşturmanın sürdüğü dile getirildi.

Yangının çıkışı ve kısa sürede büyüme sürecinin çok iyi araştırılması gerektiğine dikkat çekildi. İhmal ya da kasıt olasılığının ihtimaller arasında yer aldığı belirtilirken, Ulu Camii duvarlarının içinde büyük bir hazinenin haritasının saklandığı da değerlendirmeler arasında yer alıyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.