“Uğur’suz geçen 22 yıl”

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, usta gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 22. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Uğur Mumcu’nun katledilişinin ardından 12 hükümet, 9 başbakan, 19 içişleri bakanı değiştiğine, ancak cinayetin hala aydınlatılamadığına dikkat çeken Gönül Avil, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Tam bir aydındı.Toplumsal sorumluluklarının bilincinde, gördüğü ve inandığı doğruları ne pahasına olursa olsun söylemekten çekinmezdi.
Cesurdu, kimseden, hiç bir şeyden korkmazdı. Araştırmacı gazeteciydi. Karanlık olayların, sorunların üzerine gider, bilgi, belge toplar ve bunları açık seçik bir biçimde okurların bilgisine sunardı.
Bir hukuk insanıydı. Evrensel hukuk ve adalet ilkelerinin ülkemizde de geçerli kılınması için savaşım verirdi. Mazlumdan, ezilenlerden, haksızlığa uğrayanlardan, emekten ve emekçilerden yanaydı. Onların haklarını savunurdu.
Atatürkçüydü. Antiemperyalistti. Sosyalistti. Demokrattı. Devrimciydi.
İşte bu nitelikleri taşıyan güzel İnsan Uğur Mumcu, emperyalistlerin, faşistlerin, gericilerin ve bölücülerin boy hedefiydi.
İşte bu güçler susturamadıkları Uğur Mumcu’nun bedenini ortadan kaldırmaya karar verdiler ve 24 Ocak 1993 günü bunu gerçekleştirdiler.
Uğur Mumcu cinayetinde gerçek ortaya çıkmamıştır. Birtakım insanlar bu cinayetle ilgili mahkum olmuştur. Bu konuda kamu vicdanı rahat değildir. Çünkü bu cinayeti neden işledikleri, hangi nedenle işledikleri, kimlerle bağlantılı olarak işledikleri net olarak açıklanmış değildir.
24 Ocak 1993’ten bu yana 12 hükümet, 9 başbakan, 19 içişleri bakanı değişti. Tüm bu süreçte atılan adımlar kamuoyunu tatmin etmedi.
Bu ülkenin eğilmeyen, bükülmeyen, kimsenin elini, eteğini öpmeyen, kişiliğinden ve düşüncelerinden ödün vermeyen, makam, mevki için kalemini satmayan aydınlara, yani Uğur Mumcu’lara bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Bugün, ‘Vurulduk, ey halkım; unutma bizi’ diyen yurtsever devrimciye, ‘Seni unutmadık, unutturmayacağız’ diye haykırıyoruz.
Onun tutuşturduğu aydınlanma meşalesi, yanmaya devam edecektir.
Modern, tam bağımsız ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel esaslarını inşa eden öncü güçlerden başta Uğur Mumcu olmak üzere, Bahriye Üçok’u, Ahmet Taner Kışlalı’yı Muammer Aksoy’u ve ortak ideallerimiz uğruna yaşamını yitiren tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyoruz. Bu ülke insanı ne Uğur Mumcu’yu ne de Deniz Gezmiş’i unutmayacak, unutturmayacaktır.
Askerliğini subay olarak yaptığında, ülkesine zarar vereceği düşünülerek Ağrı Patnos’ta askerliğini er olarak tamamlayan Mustafa Kemal’in Kalpaksız Kuvay-i Milliyecisi Sakıncalı Piyade Uğur Mumcu’ya, hepimiz bir Uğur Mumcu olarak ‘selam olsun’ diyoruz. Ruhu şad olsun” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.