Türkiye’nin “Ulusal Süt Konseyi”ne ihtiyacı var

Karacabey’de kurulan ilk fabrikanın ardından yatırımlarını hızlandıran ve sektörünün en büyük oyuncusu konumuna gelen SÜTAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, İş’le Buluşmalar’ toplantısı kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye için stratejik öneme sahip süt üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için “Ulusal Süt Konseyi”ne ihtiyaç olduğunu söyledi. Yılmaz, “Ulusal Süt Konseyi kurulursa, bu sektör ülke kaynaklarından 5 kuruş almadan çok önemli dönüşümleri gerçekleştirir” dedi.
Süte önem verilmeli
Yılmaz, Türk üreticisinin süt hayvancılığı sayesinde kırsal kesimde yaşatılabileceğini, düzenli gelirin ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Kırsal kesimde yaşayanlar süt haricinde maaş gibi bir geliri başka alanda bulamaz. Evin ihtiyacı, çocuğun harçlığı süttendir. Namerde muhtaç etmeyen tek gelir süt parasıdır. Her şeye karşın süt sektörü, görülmüyor gereken önem verilmiyor. Avrupa ülkelerinde hayvancılık ve süt çok önemli yer tutar. Avrupa ülkeleri buna karşın bütçelerinin yüzde 50’sini tarıma, kalan yüzde 50’nin yüzde 65’ini de hayvancılığa ayırıyor. Teknolojide, hizmet sektöründe çok önemli aşamalar kaydeden ülkeler, neden hala gübresinden kurtulmaya çalıştığımız hayvancılığa bu kadar çok destek veriyor? Çünkü hayvansal protein, geleceğin dünyasında stratejik bir öneme sahip” diye konuştu.
Muharrem Yılmaz, Gümrük Birliği anlaşması yapılırken hayvansal protein konusunda çok önemli tavizler verildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Gümrük Birliği anlaşmasını imzalayabilmek için 17 bin ton et, 4 bin ton tereyağı, 3 bin ton süt tozu, 2 bin ton peynir ithal etmek üzere taahhütte bulunduk. “Biz size bitkisel tarımı gösterdik, sizden salça almayız, karpuzu fındığı da düşünürüz, siz bizim etleri peynirleri alın biz de sizin salçanızı alalım” dediler. Biz hala konunun önemini göremiyoruz. Orta ve uzun vadeli menfaatlerimizi öngören politikalar üretemiyoruz. Böyle önemli bir sektörde, yüzde 35’i kırsal kesimde yaşayan Türkiye hala önlem almıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.