Türkiye’nin fotoğrafındaki acı gerçekler

CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, AKP iktidarından kurtulmak gerektiğini söyledi

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tarafından hazırlanan “Öteki Türkiye – Emek ve Şiddet” isimli rapora dikkat çekti.

11 yıldır iktidarda bulunan AKP döneminde yaşanan şiddet, kaza, işçi durumları ve nefret suçlarının yer aldığı rapora değinen Avil, “Ülkemizin 11 yılda geldiği nokta ortadadır” dedi. 

Avil, “Genel Başkan Yardımcımız Gürsel Tekin, Türkiye'nin fotoğrafını ortaya koydu. Devlet şiddetiyle hayatını kaybeden gencecik fidanlardan, cinayete kurban giden kadınlara kadar birçok konuda çarpıcı detayların yer aldığı raporda, ülkemizin 11 yılda 50 yıl geriye gittiği net bir şekilde görülmektedir” şeklinde konuştu.

Raporun, çok sayıda akademisyen, sosyolog ve psikologdan görüş alınarak hazırlandığın altını çizen Avil,  “Öteki Türkiye” raporunda yer alan tespitleri şöyle özetledi:

“Kışlada şiddet: 2002'den bu yana 934 asker intiharı gerçekleşti.

Polis şiddeti: Polisin toplumsal olayları şiddet kullanarak bastırmasının arkasında birçok neden bulunmaktadır. Bu şiddet kullanımını istisna olmaktan çıkaran ve sistematik hale getiren nedenler arasında 'Amirler tarafından verilen hukuk dışı müdahale emirler', 'Çalışma saatlerinin uzunluğu' ile 'Beslenme ihtiyaçlarının bilinçli olarak kısıtlanması' sonucu doğan anksiyete bozuklukları gibi nedenler vardır.

Kadına şiddet: Cinsiyete dayalı şiddet giderek normalleşip olağanlaştı. Şiddet, tecavüz, cinayet, taciz, sömürü, ücrette eşitsizlik gibi konulara tepkisizlik büyümektedir. Bu nedenle, Türkiye'de kadın cinayetleri 10 yılda yüzde 1400 arttı.

Her gün 22 iş kazası: İnşaat sektöründeki büyümeye karşın AKP hükümetinin işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki karnesi oldukça zayıf. Her iş günü yaklaşık 22 iş kazasının meydana geldiği ve 2 kişinin iş göremez olması bu durumun açık kanıtıdır. 2012'de toplam iş kollarındaki 3 ölümden 1'i inşaat sektöründe yaşandı. 2013'ün ilk 9 ayında 206 inşaat emekçisi hayatını kaybetti.

Taşeron işçiler: 2002 yılında yaklaşık 350 bin olan taşeron işçi sayısı, 4 kat artarak 2 milyonu geçti. Taşeronluk, kölelik modelini getirdi.”

CHP İlçe Başkanı Gönül Avil seçmene seslenerek, Türkiye'nin AKP iktidarından daha fazla zaman kaybı yaşamadan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.