“Türkiye yoğun gündemiyle enerji kaybediyor”

Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki Türkiye’nin gelecek senaryolarının konuşulduğu oturuma katılan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerine ulaşma konusunda yoğun gündemi nedeniyle vakit kaybettiğini söyledi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki Türkiye’nin gelecek senaryolarının konuşulduğu oturuma katılan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerine ulaşma konusunda yoğun gündemi nedeniyle vakit kaybettiğini söyledi. Türkiye’nin uzun dönemde analiz yapma alışkanlığına sahip olmadığını belirten Yılmaz, kaynakları daha etkin ve verimli kullanacak aklın insan kaynağıyla bulunabileceğine dikkati çekti. Kentsel gelişmelerin ekonomik dönüşümü önemli ölçüde etkileyeceğini kaydeden Yılmaz, önümüzdeki dönemi şehir temelli politikaların yönlendireceğini vurguladı.
ÜLKE NÜFUSU 100 MİLYON OLACAK
TÜSİAD’ın 2023 vizyon raporunu açıklayan Yılmaz, “2011’de vizyon 2050 diye bir vizyon raporu yapmıştık. Çevresel ve toplumsal tüm boyutlarıyla insanın ihtiyaçlarını karşılamak için uyumlu bir planlama çalışmasını öneren bir çalışmaydı. Bu çalışmanın en çarpıcı bulgusu olarak hatırladığım her şey aynı olarak devam ederse 2050 yılında bugünkü dünyada 2,5 kat büyüklük gerekiyor. Yani 2,5 kat daha fazla toprak ve havaya ihtiyacımız var. Çünkü 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyar olacak ve 100 milyonu da Türkiye’de yer alacak. Üretken nüfusun payı 60 seviyelerinden 69’a çıkacağını öngörüyoruz. Toplumsal hayatta çok nadir meydana gelen fırsat dönemini iyi değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“KAYNAKLARI VERİMLİ OLARAK KULLANMAYA MUHTACIZ”
Türkiye’nin kaynakları verimli kullanmaya muhtaç olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Dünyanın kaynaklarını doğru kullanmayı becerebilirsek sürdürülebilirliğin en temel ilkesini yerine getirmiş olacağız. İnsan kaynağının geliştirilmesi sürdürülebilirliğin en temel unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu büyümeyi sürdürecek bir sürdürülebilirlik bilinciyle sürecin hızlandırılması gerekiyor
Türkiye için kritik konulardan biri de su tüketimi… Bunların hepsi uzun vadede hem Türkiye’nin hem de dünyanın temel konuları. 1990’lı yıllarında sonundan 2000’li yılların başına kadar reformlar gerçekleştirildi. Bu iktisadi ve siyasi reformlar Türkiye’nin itibarını arttırdı. Temel konular için orta ve kısa vadeli sorunlarımızı da güvenli olarak geçmemiz gerekiyor. Gündem yoğunluğuyla enerji kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.