“Türkiye ya tek adam, ya Cumhuriyet diyecek”

Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Örgütü’nü önceki gün CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ziyaret etti. İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi başkanlığındaki CHP yönetiminin tam kadro hazır bulunduğu ziyarette Havutça, anayasa değişikliği ve referandumda neden ‘Hayır’ oyu kullanılmasını istediklerini anlattı.
Anayasa değişikliği hakkında sert açıklamalarda bulunan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, “15 Temmuz Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda bu darbe girişiminin ne olduğunu anlamaya çalışırken, bir anda Türkiye’nin gündemine anayasa değişikliği değil, bir rejim değişikliğini hedefleyen öneri geldi. Öncelikle şunu vurgulamak isterim; şu an Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri açık bir şekilde anayasa suçu işlemektedir. 2015 seçimlerinde bu millet bize, ‘Türkiye’nin anayasal düzenini değiştirin’ diye yetki vermedi. Biz, milletten böyle bir yetki istemedik. Halk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdiği milletvekillerini, ‘Meclisi bir tek adam feshetsin, yargının tamamını bir kişi atasın’ diye bize yetki vermedi. AKP Anayasa Komisyonu üyeleri ve milletvekilleri, değişikliğe ‘Evet’ diyenler, anayasayı ihlal suçu işlemiştir. Eğer bu gerçekleşirse mutlaka yargılanacaklardır. Çünkü mevcut anayasamızın ilk dört maddesinin değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükmü içeriyor ve bu başlangıç hükümlerini de bağlıyor. Anayasamız, yasama, yürütme ve yargı erklerinin, tek elde toplanmasını yasaklıyor. Kuvvetler ayrılığı, ‘kuvvetlerin birbirini denetimi’ diyor. 1982 Anayasası’nın tam 117 maddesi daha sonra değişmiştir. Yani darbe anayasası falan ortada kalmadı” dedi.
“Türkiye ya tek adam, ya Cumhuriyet diyecek” şeklinde konuşmasına devam eden Havutça, “3 tane temel şey çok önemli. Bu yetkileri TBMM’de 1.Meclis Mustafa Kemal Atatürk’e bile 3 ay süreli vermiştir. Erdoğan bugün olmasa ülkenin gündeminde anayasa değişikliği yok. Tamamen bir tek kişinin bugünkü ihtiyaçlarına yönelik bir rejim değişikliği hedefleniyor. Yasama erki cumhurbaşkanın eline geçiyor. Aslında bu sistem başkanlık sistemi de değil. Eğer referanduma gidilirse Türkiye şunu oylayacak: Ya tek adam ve dikta, ya cumhuriyet ve demokrasi. Referandum bir parti seçimi değil. Bunu hatırlatmak istiyorum. Bu mesele bir vatan meselesi, ülke meselesi. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun vatandaşların tercihlerini kullanırken anayasa değişikliğinin neler getirdiğini, ülkeyi nerelere götüreceğini çok iyi irdelemelerini özellikle rica ediyorum. Eminim ki anayasa değişikliğine hayır denilecektir ve Türkiye nefes alacaktır” açıklamalarında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.