Türkiye, Batı Trakya tarım sektörü için kolları sıvadı

Yüzde 95’i tarıma elverişli olan Batı Trakya’nın tarım alanında atağa kalkması için seferber olan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve yetkililer, bölgede çeşitli temaslarda bulundular.

Batı Trakya programına ilişkin bilgi veren AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Dairesi Başkanı Enver Aksoy başkanlığındaki 11 kişilik heyetin Batı Trakya’da önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Çavuşoğlu, Yunanistan Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman ve Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener’in eşlik ettiği heyette Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’ndan uzman ve mühendislerin yer aldığını bildirdi.

Çeşitli görüşmelerde ve incelemelerde bulunan heyetin bölgede bulunan tarım alanlarını da gezdiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Yapılan çalışmalarla; Batı Trakya’da tütün ve pamuğun pazarlama imkanlarının geliştirilmesi, yatırım imkanlarının araştırılması ve yatırımcıların yönlendirilmesi, sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin güçlendirilmesi, Yunanistan ile IPA II. Bileşen Kapsamında sınır ötesi işbirliği anlaşmasının yapılması, tarımsal yatırımlara finansman sağlanması, tütüne alternatif ürün yetiştiriciliği olanaklarının araştırılması, tarım ve kırsal kalkınma konularında proje geliştirilmesi, teknik konularda eğitim programlarının düzenlenmesi, arıcılık faaliyetlerinin ve canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin pazarlama imkanlarının geliştirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.

Açıklamasında, Batı Trakya’nın, Yunanistan’ın en az gelişmiş bölgesi olduğunu ve yüzde 95’inin tarıma dayalı bir ekonomiye sahip bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Mensubu bulunduğum siyasi parti 2002 yılında iktidara geldiğinde her alanda olduğu gibi tarım alanında da bir vizyon ortaya koymuştur. Türkiye o tarihlerde Avrupa’da tarım ekonomisi açısında 6. sıradayken şu anda 1. sıradadır ve sizi temin ederim ki bu 10 yıllık çalışma performansı sonucunda ulaşılan bu önemli göstergede buraya gelen bu arkadaşlarımızın da payı büyüktür. Hepsi kendi alanında uzman arkadaşlarımız Batı Trakya için tüm sektörel bazda toprak yapısından tutun da iklim koşullarına kadar, alternatif projeler ve üretim endeksinde yapılabilecekler noktasında oluşturdukları plan çerçevesinde çalışmalarda bulunacaklardır” diye konuştu.

Batı Trakya halkının ekonomik refaha ulaşması için burada olduklarını belirten AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, “Bu ziyaretten çıkacak sonuç bildirgelerinin pratiğe dönüşmesi ve Batı Trakya’da yaşayan toplumumuzun da buna kendini adapte etmesi çok önemlidir, evet alışkanlıkları değiştirmek çok zor, zira dededen toruna intikal eden birtakım üretim faaliyetleri içerisinde bulunuyoruz. Ama Yunanistan’ın geldiği konjonktür bazı zorunlu değişiklikler yapmaya itebilir bizi, bu nedenle buradaki toplumumuza bu hususu bölgede bulunan sivil toplum kuruluşu başkanlarımızın anlatması gerekiyor” dedi.

Heyetin yapacağı çalışmalar sonucunda hayırlı bir neticenin ortaya çıkması temennisinde bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Batı Trakya’daki soydaşların refah seviyesi yüksek ve huzurlu bir yaşamı hak ettiklerini belirterek bu konudaki desteğinin her zaman süreceğini belirtti. Çavuşoğlu konuşmasının sonunda katkıları ve yardımlarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e ve Yunanistan Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman’a teşekkür etti.

Heyet Başkanı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Dairesi Başkanı Enver Aksoy ise yaptığı açıklamada; “Türkiye tarım ve hayvancılık konusunda çok önemli bir mesafe katederek dünyada ve Avrupa’da söz sahibi bir ülke konumuna geldi. Türkiye tarım ekonomisi büyüklüğü açısından dünyada 7.sırada olan bir ülke, Türkiye’nin bu konudaki tecrübelerini ve bilgi birikimlerini konunun uzmanı kişilerle bölgeye aktarmak için geldik, kısacası buraya geliş amacımız sizleri dinlemek, sizlerin sorunlarına nasıl yardımcı olabiliriz, nasıl destek sağlayabiliriz bunları tespit etmektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.