TORBA… İZMİR Mİ ?

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

3 taşa, 5 taşa sigara çıkarma oyununu oynayanlar, oynamasa bile bilenler hep bu soruyu sorar; “torba İzmir mi”?. Torba İzmir mi demek; içinde eksik taş var mı demektir, hilenin sorgulanmasıdır.
Torbacı hükümet Akp’yi anlatabilmenin güzel bir ironisi; “torba İzmir mi”! 96 maddelik yeni bir torba ile geldi Noel Baba pardon Akp. İçeriğine geçeceğiz. Önce şu rakamlara bakalım.
YIL 2011 11 bin ton
YIL 2012 11,2 bin ton
YIL 2013 13,2 bin ton
YIL 2014 15,7 bin ton
YIL 2015 28,7 bin ton
YIL 2016 57,1 bin ton
Aslan yürekli hükümetimiz (!) NBŞ’de kotayı %5’e indirdi ya! Yorumlar; “çok iyi oldu”, “doğru “, “bak gördün mü bizi” idiiii !
İşin içinde Akp varsa Vehbi’nin kerrakesi eninde sonunda düşüyor. Yukarıdaki rakamlar NBŞ dış alımına ait; TÜİK verileri. Yani? Yanisi şu; içeride kota, dışarıdan “Tam Gaz Dışalım”. Milli ve yerli mi? Hadi canım sizde!
İkinci Dünya Savaşı sonrası Abd’de “çoook para kazanma” hayali satanların oluşturduğu ortama “Deliler Zinciri ” denirmiş. Bu zincirleri Akp sayesinde 2003 yılından bu yana hak etmediğimiz, sonunu göremediğimiz ya da gördürülmediğimiz yüksek yaşam standartı hezeyanıyla görmeye başlatıldık. Jet Fadıllar, Saadet Zincirleri, Çiftlikbanklar, toplayıp tüyenler… Hepsi emperyal kapitalizmin emireri Akp döneminde. Kumar günah ama hayallere para yatırmak mübah! Sonra “vermeseydiniz, yatırmasaydınız” hakaretleri…Perakendede endeks -1,6’da; inşaatta -5,9’da; hizmet kesiminde -1,9’da seyrediyor. Teşvik adı altında onlarca madde. Kaynak?!
Bankalar “verecek gücümüz kalmadı, iflas ederiz” diyor. Varlık fonu dibi gördü. İç kaynaklar borçlanma ekonomisine (iktidar ve koltuk hırsıyla) kurban edildi. Yastık altı için Halk’a “çıkarın” diye hakaret bile ettiler. O ünlü % 51’leri bile tınmadı, çünkü güvenmiyorlar. İç kaynakları ulufe gibi “o sosyal yardım” ya da “bu sosyal yardım ” diye dağıtılanlar arasında oldukları için oy bu kadar yüksek. Ancak “deniz bitti”. Son 6 yılda büyük yatırımlara (3. Köprü, 3. Hava Limanı, Avrasya Tüneli) dışarıdan kaynak bulamadılar. Vermediler, çünkü. Karşılığı olmayan kaynak vermedi, dış kaynaklar ! Devlet garantisi verdikleri halde !
Onca seferberliğe, % 7 büyüme masalına karşın açıkladıkları (!) işsizlik oranı hala % 11. Büyüme karşılığında istihdam yok, yatırım yok. O halde kim büyüdü? Kişi başına (!) gelir 10.597 dolar. 4 kişilik bir aileye hükümete göre (3 kişi çalışıyor ise) yılda 31.791 dolar giriyor. Yani 1 kişi çalışsa bile hükümete göre eve yılda 42 bin 388 lira giriyor…muş!
2003’de bolluk zamanı yatırım yapmadılar, darlık zamanı yapabilirler mi? Amaçları zaten yatırım değildi. İktidarda kalmak uğruna Türkiye ‘yi batırmakla görevliydiler. Öyle ki Bireysel Emeklilik Sistemi gibi çeşitli fonlarla emireri oldukları sisteme kaynak yaratmaya çalıştılar. Ancak borcun faizini ödeyemeyecek duruma getirdiler, ülkemizi. Küçük bir örnek; torbadan düşen payla inşaat kesimi bir süre “idare edebileceğini” açıkladı. Köklü ve gerçekçi çözüm yok. Zaten çözmeye gelmediler. Hanlar han’ı dedikleri Abdülhamid gibi Düyun-ü Umumiye ile emperyalizme teslim etmeye geldiler.
Her şeyi sattılar, son parçalar kaldı. Kamu yararına yatırım sıfır. Tarımı yok ettiler. Kobiler bitirildi. Hazıra hazine dayanamadı. Medyanın tamamını kontrol altına alarak doğruyu, gerçeği gizlemeye çalışıyorlar. Ancak “gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu olduğunu” unutuyorlar.
İzmir Torba Akp’den sonra herkes şu iki yoldan birini seçmek zorunda….
GELECEĞE BAKIP DAYANIŞMAK MI,
GEÇMİŞE BAKIP BİRBİRİMİZİ YEMEK Mİ ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.