Toprak Mahsulleri Ofisi’nde neler oluyor?

Karacabeyli mısır üreticileri, “Arıza olduğu” gerekçesiyle kapılarını kapatan ve on gündür alım yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilginç tutumuna isyan etti.
Her yıl aynı bahaneyle karşılaştıklarını ileri süren mısır üreticileri, inandırıcı olmayan gerekçelerle alımları durduran TMO’nin kasıtlı davrandığını söyledi.
Eski köye yeni adet getiren Ofise randevu almadan mısır götürülememesini de eleştiren üreticiler, “Adam kayırma sistemi”ne ortam hazırlandığına dikkat çekti.
TMO’ne mısırını götürene sıra verilen sistemin daha iyi olduğunu ve bu şekilde hiç bir şaibeye fırsat yaratılmadığını belirten üreticiler, yeni uygulamayla kayırmacılık yapılabileceğinin altını çizdi.
Randevu verip de, on gündür “Arıza var” diyerek üreticiyle görüşme gereği bile duymayan TMO yetkililerinin ne yapmaya çalıştığını anlamakta zorlandıklarını dile getiren mısır üreticileri, “Böyle rezalet görmedik. TMO, sistemde arıza olduğunu gerekçe göstererek on gündür alım yapmıyor. Kapılar kapandı, görüşme bile yapamıyoruz. Randevu alarak mısırını teslim etmeye giden bazı üreticiler bile arıza nedeniyle geri çevrildi. Sıkıntı büyüdü. “Arıza var” bahanesi hiç inandırıcı değil. Aynı senaryoları geçtiğimiz yıllarda da gördük. Ne arızası ise, sürekli ürün alım dönemine rastlıyor. Önce ya da sonra olmuyor da, hep aynı tarihlere denk geliyor. İlginç değil mi? Daha önce neden hazırlık yapmıyorsun? Bakım ve onarım, ürün alım sezonuna başlamadan önce neden yapılmıyor? Çiftçinin mağduriyeti kimseyi ilgilendirmiyor mu? Derdimizi kime anlatacağımızı şaşırdık. Mısır alım zamanında neyin arızası bu? Çiftçi göz göre göre mağdur ediliyor. Ortada gerçekten bir arıza varsa on gündür neden giderilmedi? Bizler nakliye ücreti ödeyerek mısırımızı TMO’ya götürüyoruz. Arıza gerekçesiyle geri çevrildiğimizde nakliyeye ödediğimiz ücret zararımıza oluyor. Arıza varsa neden çiftçiye bildirilmiyor? TMO, çiftçiyi korumak için kurulmuş bir kurum değil midir? Serbest piyasanın üstünde fiyatla alım yaptığı için mısırımızı TMO’ya götürüyoruz. Ofis piyasanın denge unsurudur. Bu görevini unutmamalıdır. Ancak, sık sık yaşatılan arızalar nedeniyle sanki özel firmaların kucağına bilinçli olarak itiliyoruz ve ürünümüzü zararına vermek zorunda bırakılıyoruz. TMO hani çiftçinin yanındaydı? Mısır sezonunda sürekli arızamı olur?” dedi.
Bezelye ile başlayan zararın soğan, buğday, domates, karpuz gibi ürünlerle devam ettiğini belirten üreticiler, bu sezon ne ektiyse hayal kırıklığı yaşadığını ileri sürdü.
TMO’nin ilginç tutumu nedeniyle bir darbe de mısırdan yemek üzere olduğunu kaydeden Karacabeyli çiftçiler, önümüzdeki yıl, meslek değiştirmeyi düşündüklerini duyurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.