TMO’nun, “İsraf” yazısına tepki

Karacabey Belediyesi’nin, sokak köpekleri için hayata geçirdiği ‘Bayat Ekmek Toplama Projesi’ ile ilgili ilginç bir yazı gönderen TMO’ya Başkan Ergün Koç’tan tepki geldi.

Proje kapsamında cadde ve sokaklara koyulan turuncu kutulara atılan bayat ekmekleri sokak hayvanlarına yem yapmak isteyen Karacabey Belediyesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) gelen, “Bayat ekmeklerin hayvanlara verilmesi, ekonomik olarak israfa neden olmakla beraber, hayvan sağlığı bakımından da sakıncalıdır” yazısı karşısında şoke oldu.

TMO Genel Müdür Yardımcısı R. Kayhan Ünal imzasıyla, Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’a gönderilen yazıda, şu görüşlere yer verildi; “Açlıkla mücadelenin sürdürüldüğü günümüzde, ciddi boyutlara ulaşan ekmek israfı konusunda ulusal farkındalık ve duyarlılık hedefleyen ‘Ekmek israfını önleme kampanyası’ 17 Ocak 2013 tarihinde, başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılmıştır.

Kampanya, yayınlanan genelgede yer aldığı şekliyle, ‘İsraf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat ve ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması’ amaçlanmaktadır.

Kısa sürede ülke genelinde sahiplenilen ‘Ekmek israfını önleme kampanyası’, kamu kurum ve kuruluşları, valilikler, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve medya işbirliği içerisinde, toplumun tüm kesimlerine ulaşılacak şekilde yürütülmektedir.

Basından takip edildiği üzere, belediyenizce, kampanyaya destek kapsamında, ‘Ekmek toplama kutularıyla bayat ekmeklerin toplanması ve toplanan ekmeklerin hayvan yemi olarak değerlendirilmesi projesi’ yürütülmektedir.

Hayvan beslemesinde kullanılmak üzere atık ekmeklerin toplatılması, kampanyanın amacıyla uyuşmamakla beraber kaynak israfına yol açmakta, insan ve hayvan sağlığı açısından risk teşkil etmekte, yürürlükteki mevzuata aykırılık içermekte, israfı artırıcı sonuçlar doğurmakta, toplumda oluşturulmak istenen israf etmeme bilincini ve bayat ekmeklerin değerlendirilmesi yönündeki çabaları engeller nitelik taşımaktadır.”

Koç’tan tepki

Belediye Başkanı Ergün Koç ise, TMO’nun yazısına mutlaka yanıt vereceklerini belirtirken, amaçlarının sokak köpeklerine sahip çıkmak ve israfı önlemek olduğunu söyledi.

TMO’nun yazısına bir anlam veremediklerini dile getiren Belediye Başkanı Ergün Koç, söz konusu uygulama sayesinde öncelikle ekmek israfının önüne geçileceğini vurgularken ayrıca aynı havayı, aynı sokağı paylaşmak zorunda olduğumuz sokak hayvanlarına da hoşgörü ile yaklaşılması gerektiğini belirtti.

Koç, “Uygulama ile israfı hayır işine çevirmiş olacağız. Sokak hayvanları bir şekilde insanlarla aynı ortama adapte oldular. Şehirler onların yaşam alanlarına kuruldu ve yine insanoğlu tarafından bi şekilde şehirlere çekildiler. Şimdi onları elbette umursamaz davranamayız. Bilindiği üzere Karacabey Belediye Başkanlığı olarak sokak hayvanlarına özel bir barınağımız mevcut. Faaliyetlerini yıllardır eksiksiz yürütüyor bu barınak.

Bunun yanında zorlu hava şartlarında başta kuşlar olmak üzere yine evsiz tüm canlılar için şehrin belli noktalarına yem bırakıyoruz. Yaralanan bu sahipsizlere yeni bizim görevli personelimiz yardımcı oluyor gerekli tedavisi yapılıyor. Şimdi bu proje ile yem sorunlarını, evlerimizdeki artık ekmeklerle çözeceğiz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.