TİGEM’in Kangallarına yoğun ilgi

Karacabey TİGEM’de yetiştirilen Akbaş ve Kangal cinsi köpekler için 620 kişi sırada bekliyor.
Sayılarının azalması nedeniyle Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen Kangal ve Akbaş cinsi köpekler yeniden gözde oldu. Uzmanlar tarafından 24 saat gözetim altında tutularak bakıma alınan cins köpekler, burada kendi türleriyle çiftleştirilerek soylarını koruyor. Kar beyaz görünümleri ve iri cüsseleriyle görenleri şaşırtan Akbaş cinsi köpeklerle renkleri daha koyu olan Kangal köpekler sahiplerini bekliyor. 650 YTL’den satılan 70 çift köpeğe rağbet o kadar yoğun ki 6 ay sonrasına sıra verilen müşteriler, köpeklerini sabırla bekliyor.
NESLİ KORUMA ALTINA ALINDI
Kangallar iklimi gereği Sivas bölgesinde yaşamaya elverişli. Uzmanlara göre batı illerine gelen köpeklerin yarısı iklim farklılığı nedeniyle ölüyor. TİGEM Hayvancılık Teknikeri Seydi Vakkas Karaoğlan, Tarım Bakanlığı’nın batıda yaşayabilecek, cins yetiştirme projesi dâhilinde Bursa Karacabey’deki çiftliklerde çalışmalara başlandığını söyleyerek, “Kuru ortamdan nemli ortama geçince bu hayvanların yarısının öldüğünü gözlemledik. Bu nedenle nesilleri hızla azalıyordu. 1992 yılında ilk defa bu çalışmaya başladık. 1997’ye kadar ilk projeyi tamamladık. Bu çalışma sonrasında 2008 itibarıyla ölüm oranları sıfıra düştü. Böylece batı illerinde de Kangal ve Akbaş beslenebilecek” dedi.
TAM BİR ÇOBAN KÖPEĞİ
Akbaş ve Kangal, gerçek sahibi gelene kadar sürüden geride kalan hasta koyunun başında bekliyor. Sahibini 10 gün göremeyen Kangal köpeğin sağlığı bozuluyor ve cinsleriyle ilişkiyi kesiyor. 250 yıl önce Oğuzlar tarafından Orta Asya’dan göç eden bu köpeklere yurt dışından da büyük ilgi var. Norveç, Hollanda ve Danimarka gibi hayvancılık ve tarımıyla ünlü ülkeler, çoban köpeklerini Türkiye’den alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.