Terminatör böcekler iş başında!

 

Orman Bölge Müdürlüğü, terminatör böceklerle ormanlara zarar veren haşerelere savaş açtı. Ekolojik dengeye zarar veren kimyasal ilaçların yerini artık biyolojik mücadele aldı. Ağaçlara zarar veren canlılarla yapılan mücadele gelinen hassas noktayı gözler önüne serdi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Karacabey Şubaşı Köyü’ndeki kahvede vatandaşlara orman zararlıları ve mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Laboratuarda üretilen terminatör böceklerin doğaya salınması hakkında açıklamalarda bulunan Coşkun, laboratuar ortamında, 2007 yılından beri 'terminatör' böcek lakaplı Calosoma sycophanta'yı ürettiklerini ifade etti.

2012 yılında 20 bin 300 Calosoma sycophanta böceği üretilerek çam kese böceğinin olduğu alanlara bırakıldını ifade eden Coşkun, 2-3 bin Calosoma sycophanta, Lymantria dispar (Sürgün Örücüsü) ve Euproctis chrysorrhoea'nın (Altınkıçlı kelebek) kelebek zararlılarına karşı araziye bırakılacağını vurguladı.

Coşkun, “2009 yılından itibaren kabuk böceğine karşı Thamus formucasus böcek üretiliyor. Bu sene de üretim devam etmekte. Kabuk böceğine karşı geçen senelerde olduğu gibi bu sene de bin 200 adet kuş yuvası böcek olan alanlarda asıldı. Ayrıca feromon tuzakları da asılarak zararlı böceklerin yoğun olduğu sahalarda böcek sayısının doğal sınırlara çekilmesine çalışılıyor. Asılan kuş yuvası ve feromon tuzaklarının korunması bu maksatla önem kazanıyor” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.