Temizlik Angaryadan gelir

“Başörtülü Bacımıza Tuvalet Temizlettiler”. Oda TV'deki haberin başlığı böyle. Başlık böyle olunca aklımıza hemen Başbakan RTE'nin Haziran ayındaki halk ayaklamasını karalamak için söylediği sözler geliyor. Başbakan “Camiye ayakkabıyla girdiler. Camide bira içtiler. Benim başörtülü bacımı tekmelediler. Üzerine işediler” demişti.

Polisin saldırısından kurtulmak ve yaralıları tedavi etmek için Dolmabahçe camiine sığınanların görüntüleri ortaya çıkmış ve ne ayakkabıyla giren, ne de bira içen görünmüştü. Daha sonra cami müezzininin defalarca ifadesi alındı. Müezzin Başbakanı doğrulamayınca 4 ayda 2 kez sürüldü. Tekmelendiği ve üzerine işendiği söylenen kadınla ilgili ortada tek bir görüntü yoktu.

Polisin öldürdüğü gençlerle ilgili görüntüler bile silinmesine ya da saklanmasına rağmen ortaya çıkmış, ancak başörtülü kadının tekmelendiğine ilişkin tek kare fotoğraf, ya da tek tanık yoktu.

Ne var ki Oda TV'nin “Başörtülü Bacımıza Tuvalet Temizlettiler” haberinde çok sayıda fotoğraf var. Oda TV'nin The Sarıyer Times adlı haber sitesinden aktardığı haber şöyle:

“Sarıyer İlköğretim Okulu'nda temizlik görevlisi olmadığı için okulun temizlik işlerini öğrencilerin aileleri yapıyor. The Sarıyer Times sitesinin haberine göre, Sarıyer İlköğretim Okulu'nda temizlik işlerini okulda öğrenim gören öğrencilerin aileleri yapıyor. Aileler bu durumu protesto etmek için bir eylem yapmayı planlıyor.

“Ailelerin temizlik işlerini yapıyor olması öğrencilerin psikolojisini bozuyor. Durum ile ilgili açıklama yapan bir veli, 'Çocuğum bu okulda okuduğu için daha önce birçok kez sınıf temizliğine geldim. Bu okul 2-3 veliyle temizlenecek iş değil. Ayrıca biz okulu temizlemek zorunda da değiliz. Bunun bir sonucu ulaşması gerekiyor. Ailelerin yapacağı temizlikle bu okul yürümez. Biz veliler olarak bu durumdan şikayetçiyiz' dedi.

“Diğer bir veli ise, 'Okulun temiz olmasını istiyoruz. Bu öğrenciler nasıl gelecek bu kirli pis sınıflara? O sıralara nasıl oturacaklar? Aileler gelip temizliyor. Birçok veli gelmek istemediği için aynı insanlar okula temizliğe geliyor. Biz bu durumun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Birçok kez okul yönetimine sorunumuzu iletmemize rağmen çözüme ulaşamadık' ifadelerini kullandı. 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün olaya seyirci kalması ailelerin bu durum ile ilgili farklı şeyler düşünmelerine neden oluyor.

“Hademe ve temizlikçi ataması yapılmadığı için velilerden gönüllü temizliğe gelinmesi isteniyor. Okul yönetimi kadro yetersizliği nedeniyle temizlikçi ve hademe gelmediğini söylüyor.

“Yeterli personel olmadığından dolayı okulda çalışan iki personel ile tüm okullara yetişemediği için personel ihtiyacını karşılamayan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise sessizliğini sürdürüyor.” (Dileyen Oda TV sitesinden fotoğrafları görebilir)

“Temizlik imandan gelir” özlü sözümüzü biliyoruz. Ne var ki AKP devrinde temizlik angaryadan geliyor. Siyasal iktidar imanı sadece dini inançlarda arıyor. “Dindar ve kindar” nesil yetiştirme sevdasıyla okullara öğretmen ve hizmetli  ataması yapamayan siyasi iktidar bu ülkenin milyarlarca lirasını (eski parayla katrilyonlarca lirasını) komşumuz Suriye iktidarını devirmek isteyen katiller sürüsüne aktarıyor. Başbakan 20 gün önce yaptığı açıklamada Suriye İktidarını devirmek için 2 milyar lira harcadıklarını açıkladı.

Okullarımızı temizlemek için para bulamazken Suriye'de Esad rejimini “temizlemek” için para bulunuyor. Onların “imanlarından gelen temizlik” Suriye askerlerini “temizliyor”

Bu politikaların sonunda da başörtülü bacılarımız çocukları temiz okullarda okuyabilsin diyerek nöbetleşe temizlik yapmaya zorlanıyor. Yani angaryaya koşuluyor.

Okullarda hizmetli sorunu sadece İstanbul'un gözde semti Sarıyer ile sınırlı değil. Binlerce okulumuzda hiçbir hizmetli bulunmuyor. Edirne'den Ardahan'a durum bu.  Üstelik bu durum yıllardır sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı mevcut okul, derslik ve hizmetli sayısını açıklarsa bu çarpık tablo görülecektir. Bu tablo karşısında ya Okul Aile Birlikleri velilerden topladığı paralarla hizmetli çalıştırmakta, ya da angarya uygulanmaktadır. 

AKP iktidarında okulları ayakta tutabilmek için başörtülü ve başörtüsüz bacılarımıza angarya uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.