Tek Tip İnsan Yaratmak Öyle mi, Böyle mi Olur?

Kendilerine “aydın” diyen bir takım tipler, yıllarca TV ekranlarında kafa ütülediler. Önce okullardaki siyah önlüğe karşı çıktılar. Siyah önlük kalkınca, bu kez kılık kıyafet tamamen serbest olsun istediler. Onu da elde ettiler. Sonra ilkokullarda “Andımız” okunmasına karşı çıktılar. O da oldu. “Ne mutlu Türküm diyene” demek zaten yıllar önce yasaklanmıştı. Derken müfredata el attılar. Atatürkçülük, Cumhuriyet devrimleri derken evrim teorisi de ayıklandı kitaplardan. Şimdilerde ne kadar hurafe varsa kitaplara dolduruldu.
Bütün bunlar toplumda tek tip insan yetiştirilmesine karşı olma adına yapılmıştı. Bumları söyleyenlere bakılırsa “daha özgür” bireyler yetiştirilecekti. Ailelerinin gelir durumları ne olursa olsun, tüm çocukları aynı siyah önlükte eşitlemek, aynı ülkü etrafında birleştirmenin adı onlara göre “tek tip insan yetiştirmek” idi.
Şimdi okula giden çocukları sokakta diğerlerinden ayırmak olası değil. Ancak daha ilk nakışta zengin çocukları ile fakir çocukları ilk bakışta ayırmak olası. Üstelik artık çocuklar aynı ülkü hedefinde de birleşmiyor. Kimi Kürt, kimi Laz, kimi Çerkez, Kimi Gürcü, Kimi alevi, kimi cemaatçi…
Ancak tek tip insan yetiştirmeye karşı çıkanlar yine de hedeflerine ulaşamadı. Çocuklar tek tip olmak için can atıyor. Hafta sonlarında anne ve babalarının elinden tütüp okuldaki zengin çocukları gibi olmak, onlar gibi giyinmek, aynı marka ayakkabılardan edinmek için adına kısaca AVM denilen alışveriş merkezlerine koşturup “marka” giyiniyorlar. 350 bin liralık ayakkabılar, 250 bin liralık montlar, her gün ayakları, boyları uzayan çocuklara dayanıklı olsun diye kredi kartları son limitine kadar kullanılıp satın alınıyor. Ailenin gelir durumu ne olursa olsun, hepsinin ellerinde binlerce liralık cep telefonları. Fiyatları bir aylık maaşın üzerinde…
“Tek tip olmaktan kurtulmak” adına yeni bir çocuk tipi yaratıldı. Marka ayakkabıları ile yolda yürürken telefonla mesajlaşabilmek için direklere toslayan, arkalarında yabancı dilde yazılar bulunan montları ile yeni bir tip yaratıldı. Ama hepsi aynı tip.
Eserinizle övünebilirsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.