Tayan’dan “Kirmasti” eleştirisi

Bakanlığa bor kirliliğinin önlenmesinin acil olduğunu ve çiftçinin önemli ölçüde zarar gördüğünü verdiği önergede belirten Tayan, gelen yanıtta su ve toprak örneklerinin analizlerinin yaptırılarak sonuçları hakkında bilgilendirilen kurumların ve bölgedeki çiftçilerin zaten bildikleri bir konuda bilgilendirilmeye değil Kirmastı'nın temiz akması için yaptırıma ihtiyacı bulunduğuna vurgu yaptı.
Bakanlıkça Mustafakemalpaşa Ziraat Odası'na gönderilen ve daha önceki gibi sulama suyunda bor oranı yüksek çıkan analiz sonuçlarının önergeye verilen cevapta yer almamasını eleştiren ayrıca yaptırılan analiz sonuçlarının kamuoyuna açıklanmamasını da 'manidar' olarak yorumlayan Tayan şunları söyledi:
“Kamuoyuna açıklanmayan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı analiz raporunda da aşırı bor kirliliğinin teyit edilmiş olmasını fakat diğer bakanlıklara durumun bildirim dışında hiçbir eylemin ortaya konmaması büyük bir gaflettir. Maden işletmelerinin denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda, su kirliliği konusunun da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda olduğunu söyleyen Bakanlık, bir anlamda topu üzerinden atmaktadır, yapacağımız bir yaptırım yok demektedir. Burada tarımsal bir sorun vardır. Çiftçi, bor için başka, su için başka bakanlığa mı derdini anlatacaktır. Bakanlık sorunu çözeceğine yorgunu yokuşa sürmektedir. Çevre Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı başka hükümetlere mi bağlıdır. Hükümet üyelerinin birbirinden haberi yok, il yöneticilerinin ise hiç bilgisi yok.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.