Tayan’dan 3 soru önergesi!

Dağ yöresindeki mermer ocakları sorunu TBMM’ye taşındı:

Geçtiğimiz günlerde Başköy’e giderek mermer ocaklarının su kaynakları ve doğada yarattığı zararları yerinde inceleyen ve köy halkının sıkıntılarını dinleyen Turhan Tayan, konuyu TBMM’ye taşıyarak ilgili bakanlıklara soru önergesi verdi.

Bursa’da başta Orhaneli İlçesi olmak üzere Mustafakemalpaşa, Nilüfer ve dağ yöresindeki ilçelerde mermer ve taş ocaklarının hayati sorunlara sebep olduğuna dikkat çeken Tayan, bu ocakların içme suyunu kirletmesi ile ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a, tarım arazilerine verdiği zararı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ve doğada oluşan zararla ilgili olarak da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a 3 ayrı önerge sundu.

Acil önlem şart!

Yerinde incelenmeden, çevre koşulları dikkate alınmadan Ankara’dan harita üzerinden verilen ruhsatların, köylülerin yaşama haklarını ve şartlarını ortadan kaldırdığını ifade eden Tayan, şunları söyledi:

“Sondaj ve mermer ocağı faaliyetleri ile su kaynakları kaybolmakta, mermer tozu ile kirlenmekte ve köylüler hem içme suyundan hem de sulama suyundan mahrum kalmaktadır. Köyler ve köylüler sorunlarını anlatacak merci bulamamaktadır. Yerel yöneticiler ‘Ne yapalım Ankara ruhsat vermiş’ diyerek yüzyıllarca oturdukları köyün haklarını savunamamaktadırlar. Başköy çevresindeki Ortaköy, Süleymanbey köyleri ile birlikte mevcut mermer ocaklarından hayati ölçüde zarar görmektedir.”

Verdiği önergede köylülerin ruhsat alanlarında hayvan otlatamadığını, mermer tozundan kirlenen su ile tarım arazilerinin sulanamadığını ve evlerden akan suyun içilemediğine vurgu yapan Tayan, konunun bir an önce yetkililer tarafından yerinde incelenerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti.                                                                                                                                                                                                                                                                      

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.