Tarladan sofraya fiyat farkı!

Karahasanoğlu, sebze ve meyve fiyatlarının tüketiciye ulaşana kadar 5 kat zamlandığına dikkat çekti:

Karahasanoğlu, “Üretici toplama maliyetine mal satmak zorunda kalıyor. Bu yıl birçok ürün düşük fiyatı nedeniyle tarlada kaldı. Sebze meyve son tüketiciye ulaşana kadar 5 kat artıyor. Ne üretici ne de tüketici kazanıyor. Kazanan aracılar oluyor” dedi.

Sebze ve meyve fiyatları tarladan sofraya ulaşana kadar bazı ürünlerde neredeyse 10 kat artıyor. Ne çiftçi, ne komisyoncu, ne de pazarcı yüksek karı kabul etmezken, olan vatandaşa oluyor.

Çiftçinin ’yok pahasına satıyoruz’ diyerek elden çıkardığı ürün, tüketicinin sofrasına fiyatı 10’a katlanarak ulaşıyor.

Sebze-meyve fiyatları tarladan sofraya ulaşana kadar inanılmaz bir değişim gösteriyor. Bursa’da tarımsal üretimin yoğun olarak gerçekleştirildiği Karacabey ve Yenişehir gibi ilçelerden alınan bilgilere göre, çiftçinin kilosunu 6 kuruştan elden çıkardığı karpuz, Kent Hali’ne 20 kuruş ile 50 kuruş arasında değişen fiyatlara iniyor. Bu ürünler pazarda ise 75 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlardan tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

25 kuruştan 2 TL’ye

Bazı ürünlerdeki artışlar ise neredeyse 10 katı aşıyor. Örneğin çiftçinin 25 kuruştan sattığı sivribiber 2 liraya, kurusoğan 10 kuruştan 1,50 liraya, patates ise 25 kuruştan 1,25 liraya kadar yükseliyor. Salatalık 60 kuruştan 2 liraya tırmanırken, sofralık domates 25 kuruştan 1,50-2 liraya çıkıyor.

Tüketici fahiş fiyattan alıyor

 Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, tüketicinin sebze meyveyi fahiş fiyattan aldığını söyledi. Aktaş, “Tüketicinin sebze meyveyi pahalı yemesinden biz sorumlu değiliz. İnsanlar pazarda yüksek fiyatları görünce çiftçinin çok para kazandığını düşünüyor. Sebze meyveyi pazarda satılan fiyatın yarısına elden çıkarsak asla sesimiz çıkmaz. Ancak üretici kazanamıyor. Özellikle halden sonraki fiyat değişikliğinin irdelenmesi gerek” diye konuştu.

Akaryakıt fiyatları ortada

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür, fiyat artışlarından pazarcı esnafının sorumlu olmadığını savundu. Gür, “Akaryakıt fiyatlarındaki artış ortada. Vergi, personel, işgaliye ve poşet gibi temel harcamaları dikkate aldığınız zaman pazarcı esnafının da para kazanamadığını görürsünüz. Bazı pazarların yüzde 30’a yakını boş. Pazarcı tezgah açamıyor” dedi.

Yeni yasa uygulanmıyor

Bursa Kent Hali Sebze ve Meyve Komisyoncuları İşadamları Derneği Başkanı Ejder Kale, üretici fiyatları ile hal fiyatları arasındaki farkın makul seviyede olduğunu söyledi. Sebze meyve fiyatlarının halden çıktıktan sonra yüzde 8 ila 14 arasında artabileceğini ifade eden Kale, ’Yeni Hal Yasası’nın uygulanamamasından şikayet etti. Kale, “Yeni yasa uygulanırsa üretici de tüketici de kazanır. Ayrıca daha sağlıklı ürünler tüketilir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.