‘Tarımda pembe değil, gerçek rüzgârlar esmeli’

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ilçedeki tarım sektöründeki kayıt dışı ekimin üreticiyi zor duruma soktuğunu belirtti. Veri eksikliği sebebiyle tarımda pembe rüzgarların estiğini belirten Erdem, “Tüm ülke baştan sonra taranmalı, tarımda yaklaşık değil net rakamlarla masaya oturmalıyız. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kaydını yaptırmayan üreticiler desteklemelerden ve devletin verdiği güvencelerden tam anlamıyla yararlanamıyor. Karacabey’de 683 bin 660 dönüm araziden yaklaşık 300 bin ile 350 bin dönümü kayıt altında. Geriye kalan kısım kayıt dışında kaldığını için çiftçi destekleme alamıyor. Tarımdaki kayıt dışı ekim yani veri eksikliği çözülmezse hiçbir gerçek veriye dayanmayan rakamlarla pembe tablo esmeye devam edecek ve çiftçi günden güne bitecek.” dedi.
Muhtarlara tam yetki verilerek bu sorunun çözülebileceğini savunan Erdem, “Veri yoksa planlama olmaz, planlama yapılmayınca da başarı gelmez. Ülke de ne ekildiği, ne kadar ekildiği bilinmeli. Ancak böyle başarı olur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan acil çözüm bekliyoruz. Çıkarılacak yeni yasa ile muhtarlara bu konuda yetki verilebilir ve kimin neyi ne kadar ektiği daha sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınabilir. Veri eksikliği tamamlandığında ardından tarımdaki diğer sorunlarında çözülebilecek. Ziraat Odası Başkanı olarak Karacabey’de sürekli ‘yaklaşık’ ifadeler kullanmak zorunda kalıyoruz. Net verilerle ilçemin karşısına çıkmak istiyorum. Kayıt dışı ekimin en başlıca sebebi miraslı arazilerden kaynaklanıyor. Bir arazi üzerinde birden fazla kişinin hakkı oluyor. Tarlayı ekecek kişi, diğer miraslılardan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş için imza alamayınca kayıt dışı ekim yapmak zorunda kalıyor. Bu da tarlayı ekecek olan üreticinin desteklemelerden faydalanamaması anlamına geliyor. Hesaplarımıza göre Karacabey çiftçisi, son 10 yılda yaklaşık 4 milyon lira desteklemeden yararlanamamış. Bu basit bir rakam değildir. Tarımda net veri olmayınca, planlama yapılamıyor. Her şey hayal de kalıyor. Sorun büyüktür ve acil çözüm beklemektedir. Bu işin en hızlıca çözümü bize göre Bakanlık kanalıyla devletimizden yasa çıkartılması ve tüm ekilebilir arazilerin kayıt altına alınması için muhtarlara tam yetki verilmesidir. Çünkü muhtarlar, köyünde kimin ne ektiğini, ne kadar ektiğini iyi bilir. Muhtarlar bu konuda yetkilendirilse, sorun da yüzde 90-95 oranında çözülmüş olur. Veri eksikliğimiz tamamlanınca da planlı tarım ile hem ülke hem çiftçi mutlu olur” diye konuştu.
‘Mısıra desteğin artması beklenirken, hüsrana uğradık”
Mısıra desteğin artmasını beklerken, çok düşük fiyatlar karşısında üreticinin başka ekim alanlarına yöneldiğine dikkat çeken Erdem, “İlçede ekilen ürünlerin başlarında gelen mısıra bu yıl desteklemelerin çok düşük olması üreticiyi hüsrana uğrattı. Geçen yıl 40 kuruş olan mısır desteklemeleri bu yıl 20 kuruşa indi. Artmasını beklerken yüzde 50 düşüş yaşanması şok yarattı. 12 yıl önce mısıra verilen destekleme 70 kuruş iken, 2016 yılında girdi maliyetleri yüksekken, mısıra verilen desteklemenin azalarak 20 kuruşa inmesi çiftçiyi günden güne zarara sokmaktadır. Gübrede KDV kalktı ama biz gübreleri aldıktan sonra yansıdı. Düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz” dedi.
‘Canbalı arazileri hak ettiği değeri almalı’
Otoyol kapsamında kamulaştırma yapılmak istenen Canbalı Mahallesi’ndeki çiftçilerin arazilerine değerinin altında fiyat biçilmesini doğru bulmadığını söyleyen Erdem, “Sanayiye yakın olan yerlerin değerinin daha fazla olması gerekirken Canbalılı çiftçilere piyasanın çok altında fiyatlar verilmesi etik değildir. Arazi sahipleri mağdur edilmemeli. Bu konunun da en kısa sürede çözülmesini bekliyoruz. Canbalı arazileri hak ettiği değeri almalıdır” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.