Tarım markalaşıyor

Tarım markalaşıyor
*Bölgesel Paketleme ve Soğuk Hava Deposu kurularak, tarım ürünleri paketlenerek pazarlanacak. TİGEM arazileri de çeltik şirketlerine değil, bölge çiftçisine açılacak.
Karacabey Ticaret Borsası’nda buluşan sivil toplum örgütleri TİGEM arazilerinin etkin bir şekilde değerlendirmesi ve tarımsal yatırımların arttırılması için önceki gün işbirliği toplantısı yaptı.
Borsa Toplantı Salonu’nda bir araya gelen Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ziraat Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları temsilcileri, AK Parti Milletvekili Ali Koyuncu başkanlığında tarımı masaya yatırarak kısa, orta ve uzun vadede uygulanacak projeleri görüştü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ali Koyuncu, bölge halkına hizmet götürebilmek için projeler üretilmesi gerektiğini belirtti. Koyuncu, “Şimdiye kadar hep karalama politikası yapıldı. Durmadan birbirimizin paçasından asılarak siyaset yapılmaya çalıştı. Bunları bırakarak birlik olalım. Halkımızın refah seviyesini nasıl arttırabiliriz, bölgede nasıl istihdam yaratırız bunun çalışmasını yapalım. Projeler üretelim, yaşama nasıl geçirileceğinin çalışmasını yapalım istiyoruz” diye konuştu.
Ardından söz alan Mustafakemalpaşa Ziraat Odasından Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Köseoğlu, bilinçsiz ve aşırı gübre kullanımından dolayı topraklarda kireçlenmenin arttığına dikkat çekti. Köseoğlu, bölgedeki torakların giderek verimsizleştiğini belirterek, öncelikli olarak Toprak Analiz Laboratuarı kurulmasını istedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, elektrikli sulama projesinin yaşama geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Karaca, “Tarımda maliyetlerin düşürülmesi öncelikli bir konu. Kısa, orta ve uzun vade de yapılacak işler var. Fakat önceliğimiz elektrikli sulamanın hayata geçirilmesi. TİGEM arazilerinin iki bölüme ayrılarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bir bölümü bölge çiftçisine açılmalı, diğer bölümüne ise Tarım Araştırma Merkezi kurulmalıdır. Bu merkezde tohum ve ürün geliştirmesi yaparak sistemli bir tarıma geçebiliriz. Kuraklıktan dolayı bir çok çiftçimiz su sıkıntısı yaşadı. Aynı durumda kalmamak için çeltik ekimi yasaklanmalı” dedi.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, tarımı markalaştırmanın önemine değinerek, tarım ürünlerinin paketlenerek pazarlanması gerektiğini belirtti. Matlı, “Ürün deseni ve çiftçi yapısı bölgenin ortak sorunu. Beraber bir masa etrafında toplanıp sorunları dile getirmeden bir şey çözemeyiz. Gerekli projeleri üreterek devletten destek ve kredi alınabilir. Mısır Kurutma tesisi bunun güzel bir örneği. Tarımsal ürünlerimize de paketleyerek pazarlarsak, tarımı markalaştırırız” diye konuştu.
Özer Matlı’nın görüşmeleri aktarmasından sonra Ali Koyuncu’da, bölgede Paketleme ve Buzhane olmayışına dikkat çekti. Koyuncu, “Bu tesislerin projelerini hazırlanarak acilen yaşama geçirilmesi gerekiyor. Hizmet anlamında bir birini sorgulayan bir yapı oluşturamazsak hiçbir sorunun altından kalkamayız” dedi.
Toplantı sonunda alınan kararlar ise şöyle sıralandı:
Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçilerine hitap edecek yaprak, su, toprak tahlillerini yapacak laboratuar kurulması. Bölge çiftçisinin kullanabileceği Paketleme ve Soğuk Hava Deposu Tesisi’nin yapılması. Organize Tarım Bölgesi ve Organize Hayvancılık Bölgesi projelerinin komisyon çalışmalarına hız verilmesi ve somut projelerin AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’ya bildirilmesi. Karacabey Tarım İşletmeleri (TİGEM) arazilerinin Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisine açılması. Her iki ilçede çeltik ekiminin su kaynaklarına ve çiftçiye zarar vermesi halinde yasaklanması. Özelleştirme kapsamındaki Susurluk Şeker Fabrikası’nın pancar ekicilerinin kuruluşu olan Bursa-Balıkesir Pancar İstisal Kooperatifine satılması için çalışmaların yapılması. Şahinköy’de kurulacak çimento fabrikasına kesinlikle engel olunması ve yapılmaması için mücadele edilmesi. Karacabey TİGEM’in bölge çiftçisiyle kaynaşmasının sağlanması ve çiftçinin TİGEM’den faydalanması için Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ziraat Odaları önderliğinde gerekli çalışmaların yapılması karara bağlandı.
Toplantıya, AK Parti Milletvekili Ali Koyuncu, AK Parti İlçe Başkanı Halit Türkkan, İl Genel Meclis Üyesi Tarım Komisyonu Başkanı Şaban Gümüş, İl Genel Meclis Üyesi Faruk Türe, Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Orhan, Karacabey M.K.Paşa AK Parti Başkanı Şaban Korkmaz, M.K.Paşa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şengirgin, M.K.Paşa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erhan Onar, M.K.Paşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, Karacabey AK Parti Tarım Komisyonu Başkanı Talat Malçok, Karacabey Tarım İşletmeleri Müdürü İbrahim Çağlar, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Köseoğlu katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.