Tarım Kredi’de borç rezaleti

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem; Tarım Kredi Kooperatifi sisteminden kaynaklanan hata nedeniyle borçların icralık gösterilmesinin çiftçiyi çok zor durumda bıraktığına dikkat çekti. Erdem, sıkıntılı günler geçiren çiftçinin rahatlatılması gerektiğini belirtti. Borç erteleme konusunda çiftçinin TARSİM Sigortası yaptırmadığı gerekçesiyle Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından geri çevrilmesinin üreticiyi mağdur durumda bıraktığını söyleyen Başkan Erdem, Tarım Bakanı Faruk Çelik’in konuyla ilgili yeniden değerlendirme yapmasını istedi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, şu ifadelere yer verdi: “Çiftçi arkadaşlarımızın Tarım Kredi Kooperatifleri’nden yapmış oldukları kredili alışverişlerin (gübre, mazot vs.) ödeme günü vadesi geçtiğinde bankalar birliği sistemine ‘vade günü geçmiş borç’ olarak göstermesi gerekirken; sistemlerindeki bir karışıklık nedeniyle ‘icraya düşmüş borç (bankalar sisteminde 300 kod ile tasviye halindeki borç)’ olarak gözükmektedir.
Çiftçilerimiz, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne gittiklerinde borçlarının icralık olmadığını, ‘vadesi geçmiş borç’ olarak kaldığını görmektedir. Ancak, bankalar bu sistem yanlışlığı yüzünden çiftçilerimizin kredilerini yenilememektedir. Çiftçi, borcunun tamamını ödedikten sonra bile sistemde hala ‘300 kod ile tasviye edilmiş borçlu’ olarak gözükmeye devam etmektedir.
Oysaki geçtiğimiz yıllarda Tarım Kredi Kooperatifleri’nde böyle bir durum söz konusu değildi. En kısa sürede Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sistemlerindeki hatalarını düzeltilip, çiftçilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırması gerekir.
Bunun yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri, Başbakan Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in borç ötelemelerindeki açıklamalarına rağmen; ısrarla TARSİM Sigortası yaptırmadığı için çiftçileri geri çeviren bu tutumunu derhal ortadan kaldırmalı ve zor günler geçiren çiftçi kardeşlerimizin önünü açmalıdır. Karacabey Ziraat Odası olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.