Tanrıverdi’den Çanakkale Zaferi açıklaması

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.
101. yıldönümünü idrak ettiğimiz Çanakkale Zaferi, Türk milletinin yeniden diriliş destanı olduğu gibi dünya tarihinin de seyrini değiştiren bir kardeşlik abidesidir diye sözlerine başlayan Tanrıverdi açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915 yılı boyunca sürmüş, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır. Savaşın ana aktörleri bir taraftaki İngiltere ve Fransa ile karşılarında yer alan Osmanlı Devleti ve Almanya’dır. İtilaf Devletlerinin amacı bir taraftan İstanbul’u alarak boğazlarının kontrolünü ele geçirmek ve bu sayede Rusya’ya erzak ve askeri malzeme temin etmek, diğer taraftan Osmanlı Devletini saf dışı bırakarak Almanya’yı zayıflatmaktır. Bu amaçla 1915 yılının Şubat ayında Çanakkale Boğazı’na gelen İngiliz ve Fransız gemilerinden oluşan bir donanma saldırılarına başlamıştır.
İşte bu saldırıların en şiddetlisi 18 Mart 1915 günü uygulamaya konulmuş ancak uğranılan başarısızlık sonuncu, deniz harekatından vazgeçilerek kara harekatına başlanılmıştır. 18 Mart 1915 günü İngiliz ve Fransız donanmasının en güvenilen 18 parça ağır zırhlısı Çanakkale Boğazını yarma harekatına başlamış fakat Türk topçusunun isabetli atışları ve daha önceden Nusret Mayın Gemisinin döşemiş olduğu mayınlar marifetiyle bu harekat başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Bundan sonra kara harekatını başlatan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915’ten itibaren İngiliz, Fransız ve Avusturalya’lı Anzak askerlerini cepheye sürmüşlerdir. Bu andan itibaren savaşın kaderini belirleyecek, Türk Ulusunun ölümsüz kahramanı Mustafa Kemal tarih sahnesinde yerini almıştır. 8 Ağustos 1915 tarihinde Mustafa Kemal Anafartalar Grup Komutanlığına atanmıştır. Anafartalar’da ve Conkbayırı’nda kazanılan zaferler Kurmay Albay Mustafa Kemal’in askeri dehasını gözler önüne sermiştir. 9 ve 10 ağustos tarihlerinde belki de Çanakkale savaşlarının en şiddetli günleri yaşanmış, yapılan muharebelerde saldırıya geçen Türk askeri, taarruz etmeye çalışan düşman hatlarını 500-1000 metre gerilere atmıştır. Mustafa Kemal’in göğsüne çarpan bir şarapnel parçasıyla cep saatinin parçalanması hadisesi de bu günlerde yaşanmıştır.
Çanakkale Zaferi’nin Mustafa Kemal Atatürk’ten ayrı düşünülemeyeceğini tekrar hatırlatarak, bu zaferde şehit verdiğimiz binlerce vatan evladımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.