Suuçtu uçuyor mu?

Halka duyurulmadan yapılan gizli sözleşmeler kaygı yarattı.

* Mustafakemalpaşa ile birlikte Tatkavaklı Beldesi, Çeltikçi Beldesi, Yalıntaş Beldesi ve 19 köyün içme suyunun karşılandığı Suuçtu Şelalesi’ni besleyen kaynakların oldubittiye getirilerek özel şirketlere kiraya verilmesi sıkıntı yarattı.

* Bölgemizde yıllardır yaşanan içme suyu sıkıntısının daha da artacağı belirtildi.

* Tarihi dokusu ve turizm potansiyeli ile Mustafakemalpaşa’nın göz bebeği olarak bilinen Suuçtu Şelalesi’nin halka bilgi verilmeden özel şirketlere kiralanmış olması tepkileri de beraberinde getirdi.

* Tatkavaklı Belediye Başkanı Orhan Alper ile Doğa-Der Temsilcisi Seyit Ali Geçici su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekerek projeyi sert bir dille eleştirdi.

Mustafakemalpaşa’nın tarihi ve turizm potansiyeli ile simgesi durumundaki Suuçtu Şelalesi’ni besleyen kaynakların İl Özel İdare tarafından özel bir şirkete kiraya verilmesi şaşkınlık yarattı.

            Sit alanı içinde olmasına ve Doğal Kaynakları Koruma Kurulu güvencesinde bulunmasına karşın 17 Haziran 2011 tarihli sözleşmeyle kiraya verilen su kaynakları Suuçtu’nun geleceğine yönelik kaygıları arttırdı.

            Mustafakemalpaşalıları tedirgin eden “Özel sözleşme”nin halka bilgi verilmeden yapılması ve projenin İl Genel Meclisi’nde de onaylanmış olması, giderek büyüyen kaygıları tepkiye dönüştürdü.

            Mustafakemalpaşa ile birlikte Tatkavaklı Beldesi, Çeltikçi Beldesi, Yalıntaş Beldesi ve yöredeki 19 köyün içme suyunun karşılandığı Suuçtu Şelalesi’ni besleyen su kaynaklarının oldubittiye getirilerek kiraya verilmesinin çok sakıncalı olduğunu belirten Doğa-Der Temsilcisi Seyit Ali Geçici, yıllardır yaşanan içme suyu sıkıntısının daha da artacağını söyledi.

            Suuçtu’yu besleyen su kaynaklarını kiralayan fabrikanın OSB’de kurulmasından ve İl Özel İdare ile yapılan özel sözleşmeden halkın hiç haberdar olmamasını çok manidar bulduklarını dile getiren Geçici, “Bunun adı olsa olsa Suuçtu Şelalesi’ni kurutma projesi olur. Oysa Suuçtu Mustafakemalpaşa’nın dünyaya açılan turizm penceresidir. Sit alanlarında korunması gereken değerler arasındadır. Tarihi ve turistlik dokusu ile markadır. Kimseye haber verilmeden gizlice yapılan sözleşmeden sonra köylülere “İş kapısı açılacak” diye sürdürülen “İkna turları” mide bulandırmaktadır. Dereyi geçtikten sonra paça sıvamaktır. Göz boyamaktır. Birileri zengin olsun diye Mustafakemalpaşa’nın geleceği ile oynanmaktadır” dedi.

            AK Parti İlçe Başkanı Şaban Korkmaz, projeden bilgisi olduğunu dile getirirken, İl Genel Meclisi üyeleri Kerim Akça ile Bülent Trakyalı, Suuçtu’yu besleyen kaynakların OSB’de kurulan özel bir şirkete kiralandığını doğruladı.

            Tatkavaklı Belediye Başkanı uyardı

            Mustafakemalpaşalıları tedirgin eden içme suyu kaygısı kısa sürede yankılanırken “Özel anlaşma”ya “Rant projesi” adı verildi.

            AK Parti’nin yandaşlarına peşkeş çektiği ileri sürülen projeyi sert bir dille eleştiren Tatkavaklı Beldesi Belediye Başkanı Orhan Alper, kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmanın doğru olmadığını ve plana dayanmadığını söyledi.

            Projenin birilerini memnun edeceğini ancak Mustafakemalpaşa halkının büyük bölümünü susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağını kaydeden Orhan Alper, “Durum çok vahimdir. Bu proje uygulamaya geçerse, Suuçtu Şelalesi yok olur. Mustafakemalpaşa’nın prestiji sarsılır. Başta Mustafakemalpaşa olmak üzere Tatkavaklı Beldesi, Çeltikçi Beldesi, Yalıntaş Beldesi, Sünlük Köyü, Sarnıç Köyü, Kayabaşı Köyü, Dallıca Köyü, Demirdere Köyü, Kavaklı Köyü, Derecik Köyü, Güllüce Köyü, Ocaklı Köyü, Kosava Köyü, Yumurcaklı Köyü, Durumtay Köyü, Koşuboğazı Köyü, Ovaesemen Köyü, Ada Köy, Boğaz Köy ve Taşköprü Köyü susuz kalır. Özellikle yaz aylarında doğal dengeyi sağlayan kurtlar, kuşlar, börtü böcekler susuzluktan ölür. Dağlarımızda yaşayan tüm canlı hayvanlarımızın nesli tükenir. Herkes aklını başına toplamalıdır. Yol yakınken yanlıştan dönülmelidir” dedi.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.