Sütaş yine gururumuz oldu!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından firmaların 2015 yılı verilerine dayandırılarak hazırlanan “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması” açıklandı. Karacabey’in gururu ve Türkiye’nin sütçüsü SÜTAŞ, “Bursa’daki 250 Büyük Firma Araştırması”nda 6. sırada yer aldı.
BTSO tarafından hazırlanan “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması” açıklamasına göre, ciro büyüklüğüne göre, kentteki ilk 10 firma sırasıyla, Tofaş, Oyak Renault, Bosch, CLK Uludağ, Borçelik, Sütaş, Aknur Döviz, Ecza Koop, Türk Prysmian ve Özdilek oldu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Altıparmak’taki BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada 112 ülkeden fazla ihracat yapan Bursa’da, Türkiye ortalamasının altında yaklaşık yüzde 7′lik bir ihracat daralması yaşandığını, işsizliğin de yüzde 8′i·n altında kaldığını söyledi.
Oda olarak 9 yıldır “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması” yaptıklarını belirten Burkay, “Tamamen elektronik ortamda ilçeleri de dahil ederek gerçekleştirdiğimiz araştırmamızı yaklaşık bin firmanın beyanları ve resmi kurumlardan gelen bilgiler doğrultusunda hazırladık. Buna göre, Bursa ekonomisinin lokomotif sektörleri·, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, gıda, tarım ve hayvancılık, makine ve teçhizat ile metal sektörleri· olmaya devam etti·. Bu 5 sektörün sanayi içindeki payı 2015′te yüzde 75′e kadar yükseldi” diye konuştu.
Burkay, 2015′te firmaların toplam cirolarının yüzde 20′nin üzerinde artışla reel olarak önemli bir büyüme gerçekleştirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Üretimden satışlar, geçtiğimiz yıl yüzde 13′e yakın arttı. Sıkıntılı iç ve dış pazar koşullarında reel ciro artışı, firmaların artan rekabet gücünün kanıtıdır. 2015′te firmaların ürettiği katma değerde, yüzde 30′a yakın bir sıçrama kaydedilmiştir. Bu artış, kent olarak yüksek katma değerli· işlere öncelik vermemizin sonucudur. Firmaların 2015′te vergi öncesi karı yüzde 40 artmıştır. Bu önemli artış, işletmelerin hem faaliyet karına odaklandığını, hem de mali riskleri başarıyla yönettiğini gösteriyor. Geçen yıl 250 büyük firmanın ciroları toplamı 79, katma değerleri toplamı 12,5, öz sermayeleri 20, net aktifleri de 59 milyar liraya ulaşmış, istihdamları 128 bin kişi olmuştur. 2015 yılında 250 büyük firmanın ihracatı yaklaşık 10 milyar dolar oldu. Bursa’daki ilk 250 firmanın vergi öncesi dönem karları da 4,7 milyar lira olmuştur.”
İlk 10′daki firmalar
“Bursa’da 229 firmanın karlılıkla kapattığı 2015, araştırmaya başladığımız tarihten bu yana en fazla firma sayısı ve en yüksek karlılık düzeyi olarak kayıtlarımıza geçmiştir” diyen Burkay, ülke ekonomisine yüksek düzeyde katkı sağlayan Bursa’yı hedeflerine taşımak için çalışan tüm firmalara teşekkür etti.
Türkiye’nin artık 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine daha da yakınlaştığını vurgulayan Burkay, şunları kaydetti: “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nda ciro büyüklüğüne göre, Bursa’da ilk 10′a giren firmalar sırasıyla; Tofaş, Oyak Renault, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş, CLK Uludağ, Borçelik, Sütaş, Aknur Döviz, Ecza Koop, Türk Prysmian ve Özdilek’ten oluştu. Katma değere göre ilk 10 firma ise sırasıyla; Bosch, Tofaş, Oyak Renault, Korteks, Aunde Teknik, Özdilek, Sütaş, Borçelik, Boyteks ve Componenta oldu. Öz sermayelerine göre ılk 10′daki firmalar; Oyak Renault, Tofaş, Gemlik Gübre, Korteks, Bosch, Zorlu Enerji, Borçelik, Boyteks, Sütaş ve Özdilek olarak sıralandı. Net aktifine göre ilk 10 firma; Tofaş, Bosch, Oyak Renault, Gemlik Gübre, Zorlu Enerji, Korteks, Uludağ Elektrik, Karsan, Özdilek ve Borçelik oldu. 2015 yılı dönem karına göre de Oyak Renault, Tofaş, Aunde Teknik, Korteks, Borçelik, Boyteks, Sütaş, Gemport, Ormo ve Gemlik Gübre ilk 10′a girdi.”
Burkay, Bursa’da 2015′te en fazla ihracatı sırasıyla, Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Componenta, Aunde Teknik, Yeşim, Yazaki, Boyteks, Türk Prsymian ve Barsan Global Lojistik’in gerçekleştirdiğini belirterek, en fazla istihdam sağlayan firmaların da Bosch,Tofaş, Oyak Renault, Özdilek, Sütaş, Ar Güvenlik, Köfteci Yusuf, Aunde Teknik ve Yeşim Tekstil olduğunu aktardı.
Üretimden yaptıkları satışlara göre ise ilk 10 sırayı, Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Türk Prysman, Karsan, Componenta, Beyçelik Gestamp ve Martur’un aldığını ifade eden Burkay, 2015 yılı “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması”nın sektörlerin ve firmaların yüksek teknolojili, yüksek katma değerli işlere yoğunlaştığını, böylece karlılıklarını ve öz sermayelerini artırarak büyüdüklerini ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.