Sütaş Makedonya’ya sütçülüğü öğretecek

Makedonya Çalışma Bakanlığı ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), Sütaş’ın mesleki eğitim programını Makedonya’ya taşımak için Sütaş’ı ziyaret etti.
Makedonya Çalışma Bakanlığı ve UNDP temsilcilerinden oluşan 14 kişilik heyetin gerçekleştirdiği ziyaret sonunda, Makedon yetkililer, ülkelerinde istihdama katkı sağlamak amacıyla, Sütaş’ın Türkiye’deki mesleki eğitim programını, Makedonya’da da uygulamasını talep ettiler. Sütaş da, üretim yaptığı her yerde ücretsiz olarak uyguladığı eğitimleri, üretim tesislerinin bulunduğu Makedonya’ya taşıma kararı aldı.
Makedonya’da Avrupa Birliği tarafından destekleneceği açıklanan Sütaş Mesleki Eğitim programı, ülkede istihdama katkı sağlamanın yanısıra üretilen sütün kalitesini ve verimliliğini de artıracak.
UNDP tarafından örnek olarak gösterilen bu eğitim programını, Sütaş, Türkiye’de 1998’den beri kesintisiz ve ücretsiz olarak uyguluyor. Bugüne kadar, Sütaş Uygulamalı Eğitim Merkezleri’nde, Türkiye’nin her yerinden 16.000 üretici mesleki eğitim sertifikası; 26 binin üzerinde üretici ve girişimci ise ücretsiz danışmanlık hizmeti aldı.
“Süt Hayvancılığı” ve “Süt Teknolojileri” alanlarına odaklanan eğitim programı, dört günlük teorik ve uygulamalı eğitimlerden oluşuyor. “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı – Üniversite ve Özel Sektör İşbirliği”nde ilk ve tek örnek olan programla, üreticilere, girişimcilere ve öğrencilere, süt hayvancılığı, sağlıklı üretim ve verimli işletmecilik konularında eğitimler veriliyor.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel, ““Ottan Sofraya” entegre iş modelimiz, Sütaş’ın doğal lezzetinin ve kalitesinin güvencesidir. Bize özgü bu modelin en önemli unsuru olan eğitim programımızın Birleşmiş Milletler tarafından model alınması, sadece Sütaş için değil, ülkemiz adına da gurur verici bir gelişmedir. ” dedi.
Sütaş’ın eğitim programının, bağımsız bir araştırma şirketi tarafından (Sia-İnsight) değerlendirildiğini belirten Tezel, eğitime katılan süt üreticilerinin yüzde 69’unun çiftliklerinde verim artışı sağladığını; yüzde 99’unun da eğitimlere devam etme arzusunda olduğunu belirti ve aynı başarıyı Makedonya’da tekrarlamayı hedeflediklerini söyledi.
Sütaş Uygulamalı Mesleki Eğitim Programı, 2014’te, biri Dünya Sütçülük İnovasyon yarışmasında “En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi”, diğeri, Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde “Avrupa’da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı” olmak üzere iki uluslararası ödül kazandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.