Sütaş, dünyaya açılıyor…

Türkiye’nin sütçüsü Sütaş, beş yılda iki kat büyümeyi hedefliyor!
Türkiye’nin sütçüsü çevre dostu Sütaş, 40’ıncı yılını “Çiftlikten Sofralara Doğal Lezzet-Sütaşkı” kampanyası ile kutluyor. Ürünlerini Türkiye’de her 10 hanenin 8’ine ulaştıran Sütaş, 10 yıldır süt ve süt ürünleri sektörünün lider markası olmaya devam ediyor. Son 5 yılda 2 kat büyüyen Sütaş, 2020 yılına kadar 300 milyon dolar daha yatırım yaparak 2 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Four Seasons Bosphorus’ta düzenlediği basın toplantısıyla geride bırakılan 40 yılı değerlendirdi.
Toplantıda, 40. yıl kutlamaları çerçevesinde hayata geçirilen “Çiftlikten Sofralara Doğal Lezzet-Sütaşkı” kampanyasının ilk reklam filmi basın mensuplarına izletildi. Ayrıca İPSOS’un gerçekleştirdiği marka izleme araştırması da paylaşıldı.
Buna göre Sütaş’ın Türkiye’de ürünlerini her 10 hanenin 8’ine ulaştırdığı ve son beş yılda iki kat büyüdüğü, 2020 yılına kadar ise 300 milyon dolar daha yatırım yaparak cirosunu 2 milyar dolara çıkaracağı belirtildi.
Yenilikçi yaklaşımlarını sürdüren Sütaş, 2014 yılında pazar payını yüzde 16’ya ulaştırırken, bir önceki yıla göre yüzde 18 büyüyerek 2,2 milyar TL ciro gerçekleştirdi. “Doğal Lezzet ve Çiftlikten Sofraya” iş modeline yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, son 5 yılda 2 kat büyüdüklerini ve gelecek 5 yıllık hedeflerinin de 2 kat büyüme olduğunu açıkladı.
Sütten kazanılan süte yatırılacak
Son 5 yılda 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 2020 yılına kadar 300 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını açıklayan Muharrem Yılmaz, Sütaş’ın gelecek planlarını şöyle aktardı:
“Sütten kazandığımızı süte yatırmaya devam edeceğiz. İnşaat çalışmaları başlayan Tire Fabrikası’nı 2016 başında, üretici ve mesleki eğitim faaliyetleriyle altyapı çalışmalarını başlattığımız Bingöl projemizi de 2017 yılında hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Anadolu’ya yönelmenin Sütaş için çok önemli olduğunu ve aslında güçlerini de oradan aldıklarını belirten Yılmaz, Ar-Ge çalışmalarının da bu paralelde geliştiğinden bahsetti.
Yurtdışı yatırımları konusuna da değinen Yılmaz, Makedonya ve Romanya’dan sonra yurtdışı yatırımlarına devam edeceklerini belirterek, Sütaş’ın 50’nci yılındaki hedefinin dünyadaki süt ürünleri şirketleri arasında ilk 25’e girmek olduğunu belirtti.
Sürdürülebilirlik vizyonu
“Çiftlikten Sofraya iş modelimizin temelinde sürdürülebilirlik vizyonu var” diyen Yılmaz, 2020 yılına kadar kullandıkları enerjinin tümünü çiftliklerinin atıklarından elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. 2014 sonu itibariyle gübre ve fabrika atıklardan 5 MWh elektrik üretimine ve yüzde 30 yeterliliğe ulaşan Sütaş, fabrikalarında kullandığı suların tamamını arıtıp geri kazanarak, tarımsal sulamaya ve çiftliklerinin ihtiyacına uygun hale getiriyor. Öte yandan Sütaş ambalaj atıklarını geri kazanmak üzere gübre çuvalı üretme projesini de 2015 yılında başlatacak. Fabrikalarda kullanılan suların geri kazandırıldığından da bahseden Yılmaz, bu suların tarımsal sulama alanlarında kullanıldığını belirtti. Hava kirliliği konusuna da değinen Yılmaz, Sütaş’ın teknolojinin el verdiği tüm imkanları kullanarak hava kirliliğine sebep olmadığını söyledi.
Sütaş haberleriyle ilgili de açıklama yapan Yılmaz, “Sütaş çalışanları üzerinde yaptığımız araştırmaya göre, çalışanlarımızın yüzde 90’ı bizimle çalışmaktan memnun. Hatta şöyle söyleyeyim, aile yapımızı bozmadan yürüttüğümüz ve üçüncü kuşak olarak şu an yönetimde bulunduğumuz dönemde, bizimle çalışmaktan yorulmayıp ikinci kuşaktan yine bizimle birlikteliğini sürdüren arkadaşlarımız var.
Böyle bir şirket olmanın gururunu yaşarken bu gibi konular tabii ki bizi de üzdü fakat bu konu ne yazık ki çok fazla istismar edildi. Çalışanlarımız sendikal haklar konusunda bir haksızlık yaşadıklarını dile getirdiler fakat öyle bir şey söz konusu değildi. Bizim yollarımızı ayırma sebebimiz, o arkadaşlarımızın Sütaş’ın iş ahlakına ve iş disiplinine uymadığındandır. Sendikal haklar konusunda bir yaptırımımız olmadı. Açtıkları davayı kazanıp geri dönenler hakkında karşı dava açmış bulunuyoruz. Şu an dava süreci devam ettiğinden net ifadeler kullanamıyorum” diye konuştu.
İstihdam da 2 katına çıkacak
5 yılda iki kat büyüyen Sütaş’ın çalışan sayısı 4 bin 800 kişiye ulaştı. Sütaş’ın yönetim kadrosunu 200 müdür ve üstü yöneticinin ortalama kıdeminin 11 yıl olduğunu belirten Yılmaz, “Yönetim kadromuzun yüzde 70’i şirketimiz bünyesinden yetişmiştir” dedi. Çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimine önem veren Sütaş, geçtiğimiz yıl kişi başına 21 saat olmak üzere toplam 100 bin saat eğitim verildi. Girişimcilik ve inovasyon kültürünü koruyup geliştirmeye önem verdiklerini söyleyen Yılmaz “Şirketimizin kuruluş sermayesi innovasyonlar ve yenilikçiliktir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.