Defne Yaprağı Kurutma Tesisi törenle açıldı

Karacabey Kurşunlu Mahallesi’nde kozmetik ve ilaç sanayii için yılda 3 bin tonu aşkın defne yaprağı toplayan köylüler, hizmete açılan kurutma tesisiyle gelirlerini artıracak.
Kurşunlu’da, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle kurulan defne kurutma tesisi Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Yaklaşık üç ay önce temeli atılan tesiste 744 hektar alandan toplanan defneler kurutulacak. Karaloğlu, köyden göçü önleyici bu tür projeleri desteklemeye devam edecekleri mesajını verdi. 200 üyeli Karacabey Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hayata geçirilen projeyle birim kilogram başına elde edilen gelirin artırılmasının hedeflendiğini belirten Karaloğlu, ayrıca önemli bir maliyet olan nakliye giderinin de asgariye ineceğini ifade etti.
Şu an sadece kurutma işlemine göre planlanan tesisin ilerleyen dönemlerde yapılacak yatırımlarla çeşitli defne ürünlerini üretebileceğini söyleyen Karaloğlu, 345 bin 684 liralık projenin 172 bin 842 liralık kısmının TKDK’dan hibe alınarak karşılandığını anlattı. Tesis sayesinde artık İzmir’e gidilmek zorunda kalınmayacağını vurgulayan Karaloğlu, köylerde istihdamı artırıcı bu tür projelerle göçün önlenebileceğini ifade etti. Karaloğlu, orman ve denizle iç içe olan Kurşunlu’nun zenginliklerinin ekonomiye kazandırılmasına devam edeceklerini belirtti.
Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da, “Kurşunlu’da defne hasadından köylüler önemli miktarlarda gelir elde ediyor. 2014 yılında 744 hektar alanda 3 bin 200 ton defne hasadı yapıldı” dedi.
Törene Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu başta olmak üzere daire amirleri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.