Süt üreticilerine müjde

Süt Birliği ile Belediye arasında anlaşma sağlandı:

Projeye büyük destek veren Belediye, Süt Toplama Merkezi kurulacak olan Sultaniye, Subaşı, Seyran, Yolağzı, Beylik, Karasu, Akhisar, Tophisar, Küçükkaraağaç, Şahmelek, Ortasarıbey, Bakırköy ve Hotanlı köylerindeki bina yapımını üstlendi.
Konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem, desteğinden dolayı Belediye Başkanı Ergün Koç'a teşekkür etti.
Coğrafi konum, iklimin işlenebilirliği ve sulanabilir toprak yapısı bakımından Karacabey'in tarım ve hayvancılık konusunda ön plana çıktığını belirten Erdem, “İlçemiz, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektörünü temsil eden en büyük yerleşim birimlerindendir. İlçemizde her geçen gün artan hayvan sayısı ile buna paralel olarak artan hayvan hareketliliği giderek büyümektedir.
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son günlerde gündemde tuttuğu tarımsal dönüşüm, hayvancılık, gıda güvenliği ve hijyeni konusunda Karacabey'imizde bu konuda değişim ve dönüşüme ihtiyaç vardır.
İlçemizde toplam süt miktarı günlük ortalama 245 bin litre civarındadır. Bu süt miktarının 155 bin litresi büyük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kendi soğutma tanklarında hijyenik olarak toplanmaktadır. Bu oran toplam süt miktarının yüzde 63'üne denk gelmektedir. Kalan yüzde 37'lik kısmı 90 bin litre süt, köylerde kuracağımız AB standartlarındaki Süt Toplama Merkezleri'nde toplanacaktır.
Karacabey Süt Üretici Birliği olarak, ilçemiz süt üretimi acısından önde gelen köylerimizin tüzel kişiliğinden 25 yıllığına arsa kiralanmıştır. Projeyle ilgili Kaymakamlık ve Valilik'ten de onay alınmıştır.
Projemiz; inşaat (yer döşemeleri anti bakteriyel özellikli), süt soğutma tankı, jeneratör, online bilgisayar sistemi, güneş enerjisi sistemi ve çevre düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 1 milyon 550 bin TL'lik bir hizmettir.
Kuracağımız süt toplama merkezlerinin, süt tankı ve cevre temizliği için güneş enerjisi sistemi kurmayı ve cevre düzenlemesi yapmayı planlamaktayız. Süt toplama merkezlerinin kurulması ile sütün toplama merkezlerinde soğutulması ve kalitenin bozulmadan sanayiciye ulaştırılması tüketici acısından da büyük önem taşımaktadır.
Sütün soğutma tanklarında soğutulma sebebi, ineğin memesinden çıkmasından sonraki doğallığını kaybetmemesi ve hayvan hastalıklarını önlemektir. Ayrıca kalıtsal veteriner ilaçlarının (kanserojen madde yapan) kontrolünün yapılması ve sütteki doğal kalitenin korunması amaçlanmaktadır.
Sütün sağıldıktan hemen sonra soğutma tanklarında +5 derecenin altında soğutulması gerekmektedir. Soğutulmayan sütte 10 saat içinde yaklaşık 1.100.000 adet bakteri oluşmakta hava şartlarının ve hijyenik ortamın iyi olmamasından dolayı bu bakteri oranı daha da yükselmektedir.
İnsan hayatı için 3 temel gıda maddesinden biri olan süt ürünlerinin ekşimemesi ve bozulmaması gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından da çok önemlidir.
Kurmayı tasarladığımız mimari, statik, elektrik, su inşaat projelerinin hazır olduğu ve yakında inşaatlarına başlayacağımız AB standartlarında modern süt toplama merkezlerinde aynı zamanda bilgisayar online sistemi kurulacak. Süt döken müstahsilin eline SÜTMATİK diye adlandırdığımız bankamatik kartı post cihazından direkt üreticinin kartına yansıyacak. Süt Üretici Birliği'nin ana bilgisayarına aynı anda sütü alan sanayicinin muhasebe kayıtlarına girmiş olacak. Söz konusu otomatik işlem kaydı, üretici ile birlik ve sanayici arasındaki litre ihtilafını, kayıt kargaşasını ortadan kaldıracak, muhasebeleştirmeyi de çok kolaylaştıracaktır.
Bu bağlamda Karacabey'li süt üreticilerimiz, sütlerini hijyenik ve AB standartlarında üreterek pazarlayabilecektir. Bu projemizin Türkiye'deki bütün il ve ilçelere örnek olacağına inanıyorum. Karacabey olarak tarım ve hayvancılık sektöründeki öncülüğümüzün sürekliliğini bir kez daha pekiştirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacağız” diye konuştu.
Yeni çıkan Büyükşehir yasasının köylerdeki tarımsal ve hayvancılıkla ilgili her türlü yatırım ve yapılaşmaya destek verilebilir maddesine dikkat çeken Başkan Erdem, projeye bina yapım desteğinde bulunma sözü veren Belediye'nin çok önemli bir hizmeti gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.
    Belediye Başkanı Ergün Koç ise, köylere hizmet etmekten onur duyacaklarını belirterek, “Sayın Mehmet Erdem, bize bu projeyi anlattığında onların heyecanına ortak olmak istedik. Belediye olarak köylere olan desteğimiz bundan böyle artarak devam edecek. Yakın zamanda süt toplama merkezleri için gerekli olan 45 metrekarelik binalarla ilgili ihaleyi gerçekleştireceğiz. Karacabey'e ve köylerine hizmet etmek bizler için en büyük şereftir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.