Sürvey çalışmaları Çamlıca’dan başladı

Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen süne sürvey çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalarda elde edilen veriler değerlendirilerek, sünenin ekonomik zarar eşiğinin üzerinde olması dolayısıyla, yapılan kimyasal mücadelenin üreticiler için ek maliyet oluşturması yanında, gerek sürdürülebilir olmaması, gerekse de doğadaki ekosisteme zarar vermesi nedeniyle bu yıl ilk olarak Karacabey’in Çamlıca Mahallesi’nde olmak üzere, önümüzdeki 3 yıl boyunca ilçenin diğer mahallelerinde devam edecek biyolojik mücadele çalışma başlatıldığı bildirildi.
Bu kapsamda Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Karacabey İlçe Müdürü Cemer Erken, Yalova Bahçe Kültürü Merkez Araştırma Enstitüsünden Bölge Süne Koordinatörü Gürsel Çetin ile teknik personel ve Mahalle Muhtarı Sadettin Yıldırım’ın yanı sıra çiftçilerin katılımıyla Çamlıca Mahallesi’nde parazitoidler doğaya salındı.
Konuyla ilgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Biyolojik mücadele, bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılmasıdır. Diğer bir ifade ile biyolojik mücadele tarım alanlarındaki zararlıların baskı altına alarak onları ekonomik zarar seviyesi altına tutmak için zararlıların doğal düşmanlarından yararlanılarak gerçekleştirilen zirai mücadele faaliyetidir.
Süne yumurta parazitoidleri (Trissolcus spp.) sünenin en önemli ve en etkili doğal düşmanlarıdır. Süne yumurtda parazitoidleri süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedirler.
Biyolojik mücadelenin başarılı olması, doğal düşmanların çoğalması ve yayılmasına yardımcı olması amacıyla üreticilerimizin gereksiz/zamansız ilaçlamalardan kaçınmaları ve süne mücadelesi için İlçe Müdürlüğümüzün duyuru ve ilanlarını dikkatle takip etmeleri gerekmektedir. Ayrıca süne erginiyle biyolojik mücadele çalışması kapsamında önümüzdeki yıllarda parazitoid salımı yanında belirlenen alanlara Keklik salımı da yapılacaktır.
Çalışmadan beklentiler ise; Bozulan doğal dengenin önüne geçilmesi, Kimyasal mücadelenin azalttırılarak çevre kirliğinin azaltılması, Gıda Sanayi için gerekli olan kaliteli buğday üretimin artması, Üreticilerin maliyetlerinin azaltılması, Sürdürülebilir tarım ile toprağın daha uzun yıllar verimli olarak kullanımı, Yapılan ilaçlamada oluşan ürün kaybının önlenerek verimin artırılması sağlanmış olacaktır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.